Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία του Gingerbread House



Καλημέρα καλημέρα!!

Τις προηγούμενες μέρες δέχτηκα ερωτήματα από κάποιους για την ιστορία του Gingerbread House. Έψαξα λοιπόν, και, εν συντομία, σας την παραθέτω:

Η Ιστορία του Gingerbread House

Τζίντζερ είναι το ρίζωμα του φυτού Zingiber officinale που καταναλώνεται ως έδεσμα ή μπαχαρικό. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στη Νότιο Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε στη Νότιο Αφρική και την Καραϊβική. Η γεύση του είναι κυρίως πικάντικη, ζεστή και ελαφρώς φρουτώδης.

Γενικότερα, το gingerbread περιγράφει μια γκάμα γλυκών. Άλλοτε αλμυρά, άλλοτε γλυκά, μαλακά και μη, με σιρόπι ή χωρίς. Το gingerbread εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 992 από έναν Αμερικάνο μοναχό, ο οποίος έμεινε σε μια πόλη της Γαλλίας 7 χρόνια και έμαθε την τέχνη ψησίματος του gingerbread στους Γάλλους Χριστιανούς.

Στα μέσα του 13ου αιώνα εμφανίστηκε στη Σουηδία και τη Γερμανία από μετανάστες. Από διάφορες πηγές, μαθαίνουμε ότι οι καλόγριες της Σουηδίας το χρησιμοποιούσαν για να καταστήλουν τη δυσπεψία αλλά και ως συντηρητικό.

Τον 16ο αιώνα η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι παρουσίασε για πρώτη φορά στους καλεσμένους της μπισκότα gingerbread που τους έμοιαζαν. Σαν διακοσμητικό με σχέδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκουμε και στη Βικτωριανή εποχή. Τα έφτιαχναν όμως και όλες τις άλλες εποχές του χρόνου και τα σχέδια ήταν ανάλογα της εποχής. Τα μπισκοτόσπιτα έγιναν,κυρίως, ανάρπαστα στην Ευρώπη και την Αμερική μετά την έκδοση της ιστορίας του Χάνσελ και της Γκρέτελ από τους αδελφούς Γκριμ στη Γερμανία.

Στην Πενσυλβανία, το Κονέντικατ και σε άλλες πόλεις του κόσμου, γίνονται διαγωνισμοί για το καλύτερο μπισκοτόσπιτο! Σε μερικά χωριά της Γερμανίας είναι παράδοση να φτιάχνουν αντίγραφα των σπιτιών τους (μινιατούρες) φτιαγμένα από gingerbread και τα αφήνουν σε κεντρικό σημείο του χωριού. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά σπάνε και τρώνε τα μπισκοτόσπιτα για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους.

2 σχόλια:

  1. Εφτιαξα το gingerbread!!! Και βγηκε τελειο. Αφρατο και πολυ αρωματικο. Εγω θα προτιμουσα λιγοτερο γαρυφαλλο αλλα αυτα τα καθοριζει ο καθενας αναλογα με τι του αρεσει. Ευχαριστω για την συνταγη. Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Ραλού μου....χαίρομαι που έγινε τέλειο!!! Ημουν σίγουρη!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: