Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Τελευταία εκδρομή με το Νηπιαγωγείο-Μινωϊκή Αυλή (βίντεο)

Σήμερα συνόδευσα την κόρη μου και τα υπόλοιπα παιδάκια της τάξης της στην εκδρομή τους.
Θα πηγαίναμε, λέει, στην Μινωϊκή Αυλή που στεγάζεται στον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου.

Να σας πω την πικρή μου αλήθεια, δεν ήξερα τι θα δω...και ούτε περίμενα κάτι.....Δεν είχα ΙΔΕΑ του τι θα μας παρουσίαζαν. Τέλος πάντων, δεν περίμενα να δουν τα μάτια μου αυτό που είδα.

Στο κατόπιν εορτής βέβαια, έψαξα για τη Μινωϊκή Αυλή και βρήκα ποιοι είναι και τι κάνουν. Και όπως γράφουν και στο φατσοβιβλίο

"Συνδυάζει το υπέροχο πέτρινο θέατρο ιδιοκτησίας του Ιππικού Ομίλου Καρτερού πρωτοβουλίας της ΄Αννας Μπαστάκη με την εξαιρετική παράσταση Μινωικών Δρώμενων καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Ευφροσύνης Αρκουλάκη".

Μόλις μπήκαμε λοιπόν στο χώρο του Ιππικού Ομίλου μας παρέλαβαν και μας πήγαν στο αναψυκτήριο, μιας και είχε και άλλο σχολείο εκεί και μας περίμεναν.
Καθίσαμε κάτω από τα δέντρα και φάγαμε το κολατσιό μας και έπειτα ομάδα-ομάδα μας οδηγούσαν λέει σε έναν χώρο....τον χώρο όπου θα γινόταν το δρώμενο.....ΟΚ....σκέφτηκα...και πιο πολύ ήταν το άγχος μου μην μας φύγει κανένα παιδί και τα μετρούσα συνεχώς παρά που με ενδιέφερε το δρώμενο.

Στην είσοδο του μικρού θεάτρου φάτσα κάρτα ο ταύρο....χμμμ....μινωική γραφή στην πέτρα λαξευμένη, τοιχογραφίες, πέτρινος πάγκος στα αριστερά με ψάθινα πανέρια.

Στο εσωτερικό του θεάτρου γινόταν λίγο χαμός από τις παιδικές φωνές.
Στο βάθος έβλεπες μια γέρικη μεγάλη ελιά με τεράστιο κορμό. Αριστερά και δεξιά από δύο κολώνες Μινωικής κατασκευής και χρώματος. Στο κέντρο τους υπήρχε μια πέτρα στο ύψος τους και πάνω της ακουμπούσε ένα διπλός πέλεκυς.

Μετά από διάφορες γκρίνιες και μουρμούρες για τον ήλιο για την "σκληρή" (άκου τώρα....) πέτρα, το νερό, κλπ κλπ κλπ, σιωπήσαμε.

Μία εξαιρετικά υπομονετική και συμπαθητικότατη κυρία εμφανίστηκε στο κέντρο του κυκλικού θεάτρου.

Μας καλωσόρισε και μας μίλησε για το τι θα ακολουθήσει.

Ναι, καλά.....άλλο να στο παρουσιάζουν και άλλο να το βλέπεις στην πράξη.....

Κορίτσια ντυμένα μινωίτισσες βαμμένες όπως ακριβώς και εκείνες των τοιχογραφιών της Αρχαίας Κνωσού και με κορδέλες (κοσμήματα) στα μαλλιά.

Κρατούσαν μπώλ στα χέρια, που περιείχαν φρούτα και καρπούς. Και το θυμίαμα σκορπούσε τα αρώματά του σε όλο το χώρο.

Ο χορός ξεκίνησε, η μουσική μαγική και ταξιδιάρικη. Νόμιζες ότι και συ ήσουν κομμάτι εκείνου του μακρινού πολιτισμού.
Μπήκαν και τα αγόρια, ντυμένα με περιζώματα, γυμνασμένα κορμιά και αρμονικές χορευτικές κινήσεις.

Στο χορό μπήκε και ο ταύρος για να εκτελεστούν τα ταυροκαθάψια.

Εκπληκτικές μανούβρες εκτελεσμένες με απόλυτη ακρίβεια....



Μάχες με σπαθιά και ο τελικός χορός της αρχι-ιέρειας ...η μουσική συνέχιζε να είναι καθηλωτική.

Λες και βρισκόμασταν στην κεντρική αυλή του παλατιού της Κνωσού και παρακολουθούσαμε εκστασιασμένοι όλοι!!! Κιχ δεν ακουγόταν! 👼

Δεν ξέρω...πάντως έφυγα από το θεατράκι αυτό μαγεμένη, εντυπωσιασμένη και πεπεισμένη ότι όντως αγαπώ βαθιά αυτό τον πολιτισμό.
Η Ηρώ δε, δεν σταμάτησε να χορεύει και να αναπαριστά τις σκηνές που είδε για όλη σχεδόν την υπόλοιπη μέρα!

Ευχαριστώ τη Μινωϊκή Αυλή, τον Ιππικό Όμιλο, την Κα Μάρθα (δασκάλα μας στο Νηπιαγωγείο) που μας έδωσαν την ευκαιρία να βιώσουμε αυτές τις στιγμές.

Και για εσάς, έφτιαξα ένα βίντεο-απόσπασμα να πάρετε μια μικρή γεύση!

Εις το επανιδείν!

Υ.Γ. Έτσι ολοκληρώθηκε σχεδόν (έχει και κάτι λιγάκι ακόμη....στην αναμονή σας αφήνω...το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς έρχεται....όφου!!) ο κύκλος μαθημάτων για το Μινωϊκό Πολιτισμό. Αν θέλετε κι άλλες πληροφορίες, διαβάστε το Ώρα για μάθημα....και φωτογραφίες εδώ τότε που πήγαμε ΚΑΙ στο Αρχαιολογικό Μουσείο, φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψή μας στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού θα τις βρείτε εδώ, καθώς επίσης και κατασκευές, ζωγραφιές και άλλες πληροφορίες στο βιβλίο "Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωϊκή Κρήτη")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: