Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Έχει η Γραμματική φωνή;;;

Θυμάμαι τον εαυτό μου τον πρώτο καιρό στο δημοτικό που πρωτογνώρισα την γραμματική!!
Ως παιδί, δυσκολεύτηκα πάρα μα πάρα πολύ....νόμιζα ότι ήμουν η μόνη που τα έβρισκε ολίγον τι μπαστούνια :)

"Αυτά είναι δύσκολααααα" σκεφτόμουν....
"Πρέπει να υπάρχουν τόσοι πολλοί κανόνες;;;;"
Ναι, ήταν δύσκολη και ΒΑΡΕΤΗ!!! Έτσι τουλάχιστον την έβλεπαν τα δικά μου παιδικά μάτια....βαριόμουν!!! Βαριόμουν πολύ και στο μάθημα και στις ασκήσεις που έπρεπε να κάνω στο σπίτι....και αφήστε μην σας περιγράψω το πόσες φορές μπέρδευα τα επίθετα και τα ουσιαστικά, τους χρόνους και τις κλήσεις....πφφφφ....ακόμα ακούω τη φωνή της μαμάς μου....Χαρά....ουσιαστικό λέμε....(αφήστε που αυτά θα ακολουθούν τα παιδιά μας και στο γυμνασιο-λύκειο).

Μάθαμε, όπως και πολλά άλλα πράγματα, με λίγο σκληρό και άχρωμο τρόπο.
Αποστηθίζαμε χωρίς κάποιες φορές να καταλαβαίνουμε απόλυτα τι σήμαινε το καθετί που μαθαίναμε.


Τώρα όμως, ως μαμά, ανησυχώ για το πως θα εξηγώ στην κόρη μου, όταν έρθει η ώρα (που πλησιάζει) το καθετί όσον αφορά στα σχολικά της μαθήματα και ιδιαίτερα στην γλώσσα. Κάποιες φορές έκανα και τις παρακάτω σκληρές σκέψεις για την γραμματική και την ορθογραφία, μιας και με αυτές μεγάλωσα:

 "...πέντε-δέκα σημαντικοί κανόνες και αυτό είναι ....εμείς δλδ πως τα μάθαμε;;;;"
(εδώ έρχεται και κάθεται η παλαιά άποψη...και συγκεκριμένα στρογγυλοκάθεται ωραία ωραία μέσα στο κεφαλάκι μας!!). Καμία επαφή με το νέο και φρέσκο, καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση. Και καθόταν καλά καλά εκεί και ζέσταινε πολύ πολύ καλά την πολυθρόνα της...όχι απλά καρέκλα....ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ παρακαλώ...
Κι όόόλα αυτά;;; Γιατί δεν έχεις λύση στο πρόβλημα και προτιμάς να μένεις στα παλιά.

Ώσπου μια ηλιόλουστη μέρα (στην πραγματικότητα ήταν βροχερή αλλά τέλος πάντων...θα καταλάβετε ελπίζω, γιατί το γράφω αυτό) ένα γλυκό στοματάκι μου είπε για την παράσταση....εεεε...λέω σιγά...σχολείο δεν θα έχουμε την επομένη...διακοπές ξεκινούν....με "έφαγε" και στην κυριολεξία η Ηρώ...ΠΑΜΕ ΠΑΜΕ ΠΑΜΕ....όπερ και εγένετο!!!

Βρεθήκαμε στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο για την μουσικοθεατρική παράσταση της Κυρίας Σιντορέ που έγινε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίτανος, και τον παιδότοπο Μινιατούρες kids Play Cafe, με θέμα  το βιβλίο "Η Κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι".

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι να περιμένω...
Πως μπορεί μια τόσο αυστηρή Κα Γραμματική να γίνει διασκεδαστική;;;; (επέμενα και ανυπομονούσα!!!).


 Παρακολουθώντας όμως την παράσταση, ενθουσιάστηκα, παρασύρθηκα, γέλασα, θυμήθηκα τα δικά μου νιάτα (χιχιχιχι) και θα ήθελα πολύ πολύ να ήμουν στη θέση των τυχερών εκείνων παιδιών που μαθαίνουν με τόσο εύκολο τρόπο τη δύσκολη γραμματική.

Με μπόλικη αγάπη για τη δουλειά της, έβαλε σε ένα πολύχρωμο τσουκάλι όλους τους κανόνες της γραμματικής και έφτιαξε ένα υπέροχο βιβλίο με τα ρήματα, τα ουσιαστικά και τα επίθετα, να γίνονται όλα ήρωες και ηρωίδες με τόσο μαγικό τρόπο, που νομίζεις ότι δεν είναι μάθημα, αλλά διασκέδαση.
Το μαγεμένο σκυλάκι Ρήμα, Η Λουσία που έψαχνε την ουσία, η πριγκίπισσα Επιθετούλα, η στιξοφωλιά (αυτό το βρήκα πολύ εύστοχο), η μάγισα χωρίστρα Ντιν-Νταν (θεικό όνομα), αποστροφάκι το λαίμαργο ποντικάκι, ο Έκτωρ ο ενεστώτας κ.α.

Δεν θα σας πω για τις τέσσερις πτώσεις....προσωπικά τις βρήκα πιο αστείες απ' όλα τα άλλα, πολύ κοντά στην πραγματικότητα, και για μένα ήταν μια από τις εκπλήξεις του βιβλίου!!!

(Να σημειώσω ότι η Ηρώ, 6 ετών, έμαθε τι είναι επίθετο και ουσιαστικό, χορεύοντας στους ρυθμούς του τραγουδιού και γω την κοίταζα πραγματικά με ανοιχτό το στόμα....δεν θέτε φώτο....είμαι σίγουρη :) ).

Η Κυρία Σιντορέ, είναι μια δραστήρια μαμά και δασκάλα δημοτικού σχολείου και το πραγματικό της όνομα είναι Μαρία Καριωτάκη.
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελείται από πολλά μικρά παραμύθια και ένα CD, με γνωστούς τραγουδιστές-τραγουδοποιούς, όπου μπορείτε να διαβάσετε αλλά και να ακούσετε τις ιστορίες.

Παρουσιάζει σχεδόν πάντα τα βιβλία της μέσω μουσικοθεατρικών παραστάσεων αλλά κάνει και ιδαίτερα events για τους φίλους της. Μάλιστα, να σας πω και το άλλο, ότι το ένα της βιβλίο με τίτλο "Η Κυρία Σιντορέ και η μουσική Ορθογραφία" έχει γίνει μιούζικαλ.

Θα την βρείτε σίγουρα στα βιβλιοπωλεία και στο blog της Η Κυρία Σιντορέ (και στην σελίδα της στο facebook) όπου υπάρχει άφθονο και ευφάνταστο υλικό να διαβάσετε και να εκπαιδεύσετε τα μικρά σας.

Πιστεύω ότι γνωρίζοντας τέτοιους ανθρώπους γινόμαστε και εμείς καλύτεροι, και ως άνθρωποι αλλά και ως γονείς!

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που με διαβάσατε, και αν σας άρεσε το άρθρο μου μην διστάσετε να το προωθήσετε!

Εις το επανιδείν :)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: