Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μηλόπιτα...η νηστήσιμη

Επειδή και  τις ημέρες των νηστειών επιτρέπονται τα γλυκάκια....

Μηλόπιτα νηστήσιμη






ΥΛΙΚΑ
(για 12 μερίδες)

Ζύμη
300gr φρέσκος χυμός πορτοκαλιών
115gr καλαμποκέλαιο
115gr ελαιόλαδο
600gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

Γέμιση
1 κιλό μήλα
100gr σταφίδες (και αν είναι σπιτικές, όπως τις κάνουμε εμείς, με κανέλα, γαρύφαλο και βασιλικό, ακόμη νοστιμότερες!)
100gr καρύδια
50gr σκούρα καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζύμη
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ έως ότου γίνει μια αρκετά μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μπορούμε επίσης να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη το βράδυ.

Γέμιση
Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα σε 8 κομμάτια. Τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιποα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Ανοίγουμε με πλάστη σε δίσκο τέτοιας διαμέτρου έτσι ώστε να χωράει στο τσέρκι. Ο κάτω δίσκος να είναι μεγαλύτερος για να καλύψει τα τοιχώματα. Στρώνουμε τον έναν δίσκο στο τσέρκι. Από πάνω βάζουμε το μείγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά έως ότου ροδίσει. Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά πρωτού την ξεφορμάρουμε.

Πρωτού σερβίρουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα!

Η συνταγή είναι από το περιοδικό γλυκές ιστορίες, Τεύχος 19, Μάρτιος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: