Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Panettone!!


Το Panettone είναι το Χριστουγεννιάτικο γλυκό του Μιλάνου, καθώς και ένα από τα σύμβολα της πόλης.
Αποτελεί κατά πολλούς την ιταλική εκδοχή της βασιλόπιτας, είθισται πάντως να παρασκευάζεται όλο το Δεκέμβριο με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Μου πήρε μια ολόκληρη μέρα για να το φτιάξω και μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου για να βρω την ειδική φόρμα για Panettone!!
Στο ύψος δεν μου βγήκε όπως θα ήθελα λόγω του ότι έβαλα λίγη ζύμη στη φόρμα από φόβο μήπως φουσκώσει πάρα πολύ. Απ' ότι κατάλαβα όσο πιο πολύ το ζυμώνεις τόσο πιο πολύ φουσκώνει. Δηλαδή, αν το έψηνα σήμερα θα γινόταν πιο φουσκωτό!

Υλικά

1 αυγό ολόκληρο
4 κρόκους
180gr βούτυρο
70gr σταφίδες
180gr ζάχαρη
850gr αλεύρι
100gr μαγιά
50gr φρούτα γλασαρισμένα (φρουί γλασέ)

Εκτέλεση

Διαλύουμε σε λίγο νερό τη μαγιά με 100gr αλεύρι. Φτιάχνουμε ένα ψωμάκι και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες. Έπειτα, προσθέτουμε άλλα 100gr αλεύρι και λίγο νερό και ζυμώνουμε ξανά (!!!). Αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 ώρες! Στο υπόλοιπο αλεύρι, αφού κάνουμε ένα πηγαδάκι στη μέση, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, αυγά, κρόκους, λιωμένο βούτυρο, και μια πρέζα αλάτι). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Αυτή η δουλειά θέλει γερά μπράτσα!!! Αν χρειαστεί, ρίξτε λίγο χλιαρό γάλα.  Ρίχνουμε και τα φρουί γλασέ μαζί με τις σταφίδες και το μείγμα της μαγιάς. Συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά και η ζύμη γίνει λεία και μαλακή. Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος. Την χωρίζουμε, σε 2 μέρη και τη βάζουμε σε φόρμες ψηλές ή σε μια στρογγυλή φόρμα (για βασιλόπιτα όποιος θέλει). Ξανά περιμένουμε να φουσκώσει! Πριν τη βάλουμε στο φούρνο, κάνουμε μια μαχαιριά και βάζουμε λίγο βούτυρο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να γίνει το χρώμα καστανό!!! Στο δικό μου φούρνο ήταν περίπου μισή ώρα (ίσως και κάτι παραπάνω)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: