Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το κέικ της Αλίκης!

Την Αλίκη δεν την γνωρίζω...δοκίμασα όμως το υπέροχο αυτό κέικ της και ξετρελάθηκα!!! Φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έφτιαξε εκείνη...μα η προσπάθεια μετράει...Αααα....και το αφιερώνω στον άντρα μου...μιας και ζήτησε να το φάει ΟΛΟ!!!

Υλικά:
100gr φρέσκο γάλα πλήρες
200gr μέλι
200gr ζάχαρη
20gr βούτυρο αγελάδος
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
15 gr baking powder
10gr μείγμα διάφορων μπαχαρικών τριμμένων - κακουλέ, κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλο

Για τη ζαχαρόπαστα:
400gr άχνη ζάχαρη
50gr ασπράδια αυγών (περίπου από δύο αυγά)
κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22-24εκ. Είτε στρώνουμε λαδόκολλα και χρησιμοποιούμε τσέρκι είτε λαδώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Εμένα ο φούρνος μου είναι αρκετά δυνατός, δοκίμασα με ένα μαχαίρι και περίπου στα 25-30 λεπτά ήταν έτοιμο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς!

Ζαχαρόπαστα
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ την άχνη με τα ασπράδια των αυγών έως ότου έχουμε μια μαλακή ενιαία πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη άχνη ακόμη. (Αυτό συνέβει σε μένα). Αν και πάλι δεν είναι αρκετά σφικτή την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο. Κόβουμε τα 3/4 της ζύμης και προσθέτουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στην άλλη ζύμη βάζουμε πράσινο. Ζυμώνουμε με τα χέρια (έγιναν κόκκινα εν τέλει...όχι από το ζύμωμα...ακι έπειτα πράσινα όπως του Σρέκ!!!) μέχρι το χρώμα να καλύψει όλη τη ζύμη ομοιόμορφα. Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες τοποθετούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Διαφορετικά μπορούμε να βάλουμε λίγο corn flower και να μην χρησιμοποιήσουμε τις λαδόκολλες. Το κόκκινο φύλλο θα καλύψει όλη την επιφάνεια. Δυσκολάκι λίγο αυτό...θέλει την τέχνη του...μα τώρα το έμαθα!!  :) Το βάζουμε πάνω στο γλυκό να εφαρμόσει και να κολλήσει καλά. Με το πράσινο φύλλο ανοίγουμε μακρόστενη λωρίδα για να την βάλουμε ως κορδέλα γύρω-γύρω από το κέικ. Τέλος, με κουπάτ μπορούμε να κόψουμε σχεδιάκια για την επιφάνεια του κέικ.!!!!

Είναι πεντανόστιμο!!!

Η συνταγή είναι από το περιοδικό Γλυκές Αλχημείες (τι πρωτότυπο για μένα!!) τεύχος 17 Δεκέμβριος 2011 Ιανουάριος 2012.

Σας εύχομαι ένα γλυκύτατο βράδυ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: