Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Κου Κλο Θέατρο

Η ομάδα Κου-Κλο Θέατρο θα μας παρουσιάσει αύριο Κυριακή 4/3/2012 και την επόμενη Κυριακή 11/03/2012 στις 11:30 π.μ.στη Μουσική Σκηνή Πυξίδα την παράσταση "Ο Φρίξος και η Έλλη". Το έργο αφορά σε αρχαίο μύθο με ήρωες την θεά Νεφέλη, τον βασιλιά Αθάμα, την μάγισσα Ινώ, τον Φρίξο και την Έλλη. Σύμφωνα με τα λόγια των ίδιων των δημιουργών του Κου Κλο Θεάτρου...."δώδεκα διαφορετικές κούκλες μέσα από την Τεχνική του ΜΑΥΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ θα μας μεταφέρουν σε ένα κόσμο μαγικό όπου μάγια θα λυθούν, παιδιά θα ελευθερωθούν, και νέοι Βασιλιάδες θα αναδειχτούν! Πάρτε μια γεύση από εδώ!

Πορτοκαλομαρμελάδα!

Τα εσπεριδοειδή δίνουν και παίρνουν αυτό τον καιρό. Και επειδή μου αρέσουν οι σπιτικές, "καθαρές" (χωρίς συντηριτικά και χημικά) γεύσεις, αποφάσισα να φτιάξω αυτή την υπέροχη μαρμελάδα πορτοκάλι. Απολαυστική, γρήγορη και πεντανόστιμη για μικρούς και μεγάλους! Η πορτοκαλομαρμελάδα έρχεται από το site συνταγές της παρέας και συγκεκριμένα από την elen! Απολαύστε την!


Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Δεινόσαυροι στο Ηράκλειο!!

Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας έρχονται στην Κρήτη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μας παρουσιάζει τους γίγαντες Δεινόσαυρους της Αργεντινής που κάνουν περιοδεία σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις και έρχονται από τη Νάπολη της Ιταλίας.
Η έκθεση αποτελείται από 25 δεινόσαυρους διαφόρων διαστάσεων, πτηνά του Κρητιδικού που δεν μπορούσαν να πετάξουν, δεινόσαυρους που θα μάθαιναν να πετούν, ιχθυόσαυρους, διαδραστικά εκθέματα και 3-D απεικονίσεις.
Η έκθεση θα διαρκέσει από το Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο 2012, και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, την εταιρία Grupo Cultural SRL Αργεντινής, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα Δεινόσαυροι στην Κρήτη και στο facebook.

Ελάτε να διαβάσουμε στο bookbook!


Ναι, μου αρέσει να διαβάζω από βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά μέχρι και φυλλάδια! Μ' αρέσουν οι λέξεις, η φαντασία, η δημιουργηκότητα, οι εικόνες που δημιουργούνται κατά την ανάγνωση. Έτσι, αποφάσισα να σας παρουσιάσω ένα site που είναι πολύ κοντά στα δικά μου γούστα και αφορά στα βιβλία. Δεν θα πω πολλά λόγια. Θα αφήσω τους δημιουργούς του ίδιου του site να μιλήσουν:

"Το bookbook.gr είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Συντηρείται και τροφοδοτείται από γονείς που τους αρέσει να διαβάσουν στα παιδιά τους, εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν τα βιβλία μέσα στην τάξη τους, βιβλιοθηκάριους που προωθούν τα παιδικά βιβλία στη βιβλιοθήκη τους, φιλόλογους που αναζητούν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ποίηση και παιδιά που... διαβάζουν!
Αφετηρία μας είναι η πεποίθηση πως η ανάγνωση είναι απόλαυση, συναρπαστικός δρόμος ανακάλυψης και επικοινωνίας, με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Θέλουμε τα βιβλία να παίζουν κεντρικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή με τα παιδιά μας κι όχι να είναι μια τυχαία, σπάνια ή ευκαιριακή συνάντηση.
Έτσι εκτός από την παρουσίαση των καινούργιων βιβλίων και την κριτική αυτών που διαβάσαμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες από τα βιβλία προς τους συγγραφείς και τους εικονογράφους τους, και εντάσσουμε με τα θέματα που επιλέγουμε, τα βιβλία στην αφετηρία κάθε ταξιδιού ή αναζήτησης που ξεκινάμε.
Το bookbook.gr θα παρουσιάζει κάθε μήνα τις νέες κυκλοφορίες παιδικών και νεανικών βιβλίων.
Στην ενότητα βιβλία που διαβάσαμε, θα μιλάμε για βιβλία παλιότερα ή καινούρια που διαβάσαμε και προτείνουμε να διαβάσετε κι εσείς. Εδώ τα βιβλία παρουσιάζονται ανάλογα με την ηλικία στην οποία απευθύνονται, διαχωρισμός που λειτουργεί μάλλον ως ένδειξη για το βαθμό της αναγνωστικής δυσκολίας και της θεματολογίας τους. Στην ενότητα αυτή μπορούμε επίσης να συζητάμε γι' αυτά τα βιβλία και να τα σχολιάζετε κι εσείς. Σε πολλά από αυτά θα μπορείτε ακόμη να «ρίξετε μια ματιά» ξεφυλίζοντας μερικές από τις σελίδες τους.
Το BookBook.gr φιλοδοξεί να γίνει μια παρέα αναγνωστών και φίλων των βιβλίων. Γι' αυτό θα θέλαμε να μοιραστούμε και τις δικές σας αναγνωστικές εμπειρίες ή και να μας προτείνετε βιβλία που έχετε διαβάσει και σας άρεσαν ή το αντίθετο!
Επειδή το διάβασμα είναι παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να λείπουν παιχνίδια με τα βιβλία, τις ιστορίες, τις λέξεις και τους ήρωες τους.
Στα βιβλία που ακούγονται μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα από επιλεγμένα βιβλία γιατί «είναι ωραία να σου διαβάζουν...»
Στο Θέμα του μήνα θα βρείτε παρουσιάσεις που μέσα από βιβλία διαφορετικών ειδών (λογοτεχνίας, γνώσεων, ποίησης) αλλά και με προτάσεις δραστηριοτήτων, προσεγγίζουν θέματα που αφορούν γονείς και παιδιά ή εκπαιδευτικούς και αφορούν μικρότερα ή μεγαλύτερα καθημερινά ζητήματα.
Mε την συμμετοχή σας, το bookbook.gr θα γίνει πιο ζωντανό, θα καλύψει τα κενά του και θα πραγματοποιήσει τους στόχους του.
Πρόθεση μας είναι να διατηρήσουμε το δικαίωμά να σχολιάζουμε και να προτείνουμε εκείνα τα βιβλία που θεωρούμε πως συμφωνούν με την άποψη μας για την ανάγνωση στις παιδικές ηλικίες.
Περιμένουμε στο info@bookbook.gr τις εντυπώσεις, τις προτάσεις σας, ή τις παρατηρήσεις σας"

Καλή ανάγνωση και καλή σας ημέρα!

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών και πότε αυτά παραβιάζονται; Και αν ναι, υπάρχει κάποιος φορέας για να απευθυνθεί το παιδί έτσι ώστε να γνωρίζει πως να λύσει το πρόβλημά του;
Αυτά και άλλα πολλά προβλήματα και ερωτήματα έρχεται να λύσει το Δίκτυο Δικαιωμάτων του παιδιού και ο Συνήγορος του παιδιού, που ήταν και ο πρώτος στόχος του Δικτύου. Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΜΚΟ) που αποτελείται από εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς, γονείς αλλά και οποιονδήποτε άλλον απλό πολίτη θέλει να προσφέρει εθελοντικά. Σκοπός του Δικτύου είναι η διατήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, η προστασία των παιδιών από την πρόωρη επαγγελματική απασχόληση και εργασιακή εκμετάλλευση, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού κα. Οι πόροι τους προέρχονται από τις συμμετοχές και τις χορηγίες μελών και φίλων.
Στις ιστοσελίδες τους μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο παραπάνω θέμα καθώς επίσης και νέα από τις δραστηριότητές τους, τα φυλλάδιά τους, κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, απόψεις και προτάσεις παιδιών.

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εναλλακτική...φρουτόκρεμα!

Πριν 2-3 εβδομάδες η Ηρώ μου (11,5 μηνών πια) αποφάσισε ότι δεν θέλει να τρώει φρούτα και ιδιαίτερα μήλο και αχλάδι! Την πρώτη φορά που αρνήθηκε θεώρησα ότι ήταν τυχαίο. Τη δεύτερη φορά ίσως να μην πεινούσε, την τρίτη δεν της άρεσε...Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να ψάξω για εναλλακτικές λύσεις μιας και τουλάχιστον το αχλάδι είναι πολύ πολύ θρεπτικό και περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο και είναι το φρούτο που έχει τις ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Σκέφτηκα μήπως μια καλή λύση θα ήταν να κάνω κομπόστα το μήλο και το αχλάδι, δηλαδή να τα βράσω! Με λίγο νεράκι ένα μήλο και ένα αχλάδι για 15 περίπου λεπτά και είναι έτοιμα. Τα άλεσα με μπανάνα και λίγο πορτοκάλι! Επίσης, μια άλλη λύση είναι να βράσετε μια με δύο κουταλιές από νιφάδες βρώμης (κουάκερ), μόνο στην περίπτωση που επιτρέψει ο/η γιατρός να καταναλωθεί το κουάκερ από το βρέφος, να το βράσετε λιγάκι και να το αλέσετε με ένα φρούτο!
Καλή του όρεξη!

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η γωνιά της Βούλας Βαβαρούτσου

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί εμείς οι γονείς ή δεν είμαστε σίγουροι πως να χειριστούμε μια κατάσταση που αφορά στο παιδί μας, πως θα κάνουμε καλύτερη τη σχέση μας με τον σύντροφό μας, πως να χειριστούμε ενδοοικογενειακά προβλήματα κλπ. Πολύτιμες συμβουλές έρχονται να καλύψουν τα ερωτήματά μας από την εκπαιδευτικό Βούλα Βαβαρούτσου η οποία διδάσκει στο Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης. Στον ιστοχώρο της μπορείτε να βρείτε πολλά πολλά θέματα γύρω από την παιδεία, το παιδί, τον άντρα, τη γυναίκα, τη συντροφικότητα, το γάμο ακόμη και συμβουλές διατροφής, οικονομίας και περιβάλλοντος.
Καλή ανάγνωση! :)