Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το κέικ της Αλίκης!

Την Αλίκη δεν την γνωρίζω...δοκίμασα όμως το υπέροχο αυτό κέικ της και ξετρελάθηκα!!! Φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έφτιαξε εκείνη...μα η προσπάθεια μετράει...Αααα....και το αφιερώνω στον άντρα μου...μιας και ζήτησε να το φάει ΟΛΟ!!!

Υλικά:
100gr φρέσκο γάλα πλήρες
200gr μέλι
200gr ζάχαρη
20gr βούτυρο αγελάδος
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
15 gr baking powder
10gr μείγμα διάφορων μπαχαρικών τριμμένων - κακουλέ, κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλο

Για τη ζαχαρόπαστα:
400gr άχνη ζάχαρη
50gr ασπράδια αυγών (περίπου από δύο αυγά)
κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22-24εκ. Είτε στρώνουμε λαδόκολλα και χρησιμοποιούμε τσέρκι είτε λαδώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Εμένα ο φούρνος μου είναι αρκετά δυνατός, δοκίμασα με ένα μαχαίρι και περίπου στα 25-30 λεπτά ήταν έτοιμο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς!

Ζαχαρόπαστα
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ την άχνη με τα ασπράδια των αυγών έως ότου έχουμε μια μαλακή ενιαία πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη άχνη ακόμη. (Αυτό συνέβει σε μένα). Αν και πάλι δεν είναι αρκετά σφικτή την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο. Κόβουμε τα 3/4 της ζύμης και προσθέτουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στην άλλη ζύμη βάζουμε πράσινο. Ζυμώνουμε με τα χέρια (έγιναν κόκκινα εν τέλει...όχι από το ζύμωμα...ακι έπειτα πράσινα όπως του Σρέκ!!!) μέχρι το χρώμα να καλύψει όλη τη ζύμη ομοιόμορφα. Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες τοποθετούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Διαφορετικά μπορούμε να βάλουμε λίγο corn flower και να μην χρησιμοποιήσουμε τις λαδόκολλες. Το κόκκινο φύλλο θα καλύψει όλη την επιφάνεια. Δυσκολάκι λίγο αυτό...θέλει την τέχνη του...μα τώρα το έμαθα!!  :) Το βάζουμε πάνω στο γλυκό να εφαρμόσει και να κολλήσει καλά. Με το πράσινο φύλλο ανοίγουμε μακρόστενη λωρίδα για να την βάλουμε ως κορδέλα γύρω-γύρω από το κέικ. Τέλος, με κουπάτ μπορούμε να κόψουμε σχεδιάκια για την επιφάνεια του κέικ.!!!!

Είναι πεντανόστιμο!!!

Η συνταγή είναι από το περιοδικό Γλυκές Αλχημείες (τι πρωτότυπο για μένα!!) τεύχος 17 Δεκέμβριος 2011 Ιανουάριος 2012.

Σας εύχομαι ένα γλυκύτατο βράδυ!

Αγάπη παντού


'Αλλη μια χριστουγεννιάτικη πρόσκληση και αυτή τη φορά από το "Μαθηματικό εργαστήρι" και τη μουσική σκηνή "Πυξίδα". Την Κυριακή στις 18 Δεκεμβρίου 2011 στις 13:00 η μουσική σκηνή "Πυξίδα" (οδός 1866 αρ. 69) ανοίγει την αγκαλιά της και μας προκαλεί να ταξιδέψουμε με τον Άγιο Βασίλη σε ένα σύγχρονο παραμύθι με θεατρικά στοιχεία, χορό, τραγούδι, βασιλόπιτα, πλούσια δώρα και bazaar για τα παιδιά.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα έσοδα της εκδήλωση θα διατεθούν για τη δημιουργία του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης στο Ηράκλειο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δείτε εδώ και εδώ για περισσότερες πληροφορίες στην προσπάθεια δημιουργίας του παιδικού χωριού SOS στο Ηράκλειο.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία του Gingerbread House



Καλημέρα καλημέρα!!

Τις προηγούμενες μέρες δέχτηκα ερωτήματα από κάποιους για την ιστορία του Gingerbread House. Έψαξα λοιπόν, και, εν συντομία, σας την παραθέτω:

Η Ιστορία του Gingerbread House

Τζίντζερ είναι το ρίζωμα του φυτού Zingiber officinale που καταναλώνεται ως έδεσμα ή μπαχαρικό. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στη Νότιο Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε στη Νότιο Αφρική και την Καραϊβική. Η γεύση του είναι κυρίως πικάντικη, ζεστή και ελαφρώς φρουτώδης.

Γενικότερα, το gingerbread περιγράφει μια γκάμα γλυκών. Άλλοτε αλμυρά, άλλοτε γλυκά, μαλακά και μη, με σιρόπι ή χωρίς. Το gingerbread εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 992 από έναν Αμερικάνο μοναχό, ο οποίος έμεινε σε μια πόλη της Γαλλίας 7 χρόνια και έμαθε την τέχνη ψησίματος του gingerbread στους Γάλλους Χριστιανούς.

Στα μέσα του 13ου αιώνα εμφανίστηκε στη Σουηδία και τη Γερμανία από μετανάστες. Από διάφορες πηγές, μαθαίνουμε ότι οι καλόγριες της Σουηδίας το χρησιμοποιούσαν για να καταστήλουν τη δυσπεψία αλλά και ως συντηρητικό.

Τον 16ο αιώνα η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι παρουσίασε για πρώτη φορά στους καλεσμένους της μπισκότα gingerbread που τους έμοιαζαν. Σαν διακοσμητικό με σχέδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκουμε και στη Βικτωριανή εποχή. Τα έφτιαχναν όμως και όλες τις άλλες εποχές του χρόνου και τα σχέδια ήταν ανάλογα της εποχής. Τα μπισκοτόσπιτα έγιναν,κυρίως, ανάρπαστα στην Ευρώπη και την Αμερική μετά την έκδοση της ιστορίας του Χάνσελ και της Γκρέτελ από τους αδελφούς Γκριμ στη Γερμανία.

Στην Πενσυλβανία, το Κονέντικατ και σε άλλες πόλεις του κόσμου, γίνονται διαγωνισμοί για το καλύτερο μπισκοτόσπιτο! Σε μερικά χωριά της Γερμανίας είναι παράδοση να φτιάχνουν αντίγραφα των σπιτιών τους (μινιατούρες) φτιαγμένα από gingerbread και τα αφήνουν σε κεντρικό σημείο του χωριού. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά σπάνε και τρώνε τα μπισκοτόσπιτα για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το Φτου! και βγαίνω στο Creta Aquarium



Το Φτου! και βγαίνω "ξαναχτυπάει" και αυτή τη φορά στο ενυδρείο Aquarium. Από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 έχουν αρχίσει οι εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια, τον 'Αγιο Βασίλη στο ενυδρείο, γευστικές απολαύσεις και θαλασσινές κατασκευές γεμάτες φαντασία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ.

Να είστε καλά!  Φτου και βγαίνω!

Να μείνουμε ή να επιστρέψουμε??



Η κόρη μου με έβαλε πάλι σε σκέψεις...προχθές που ήμουν στην κουζίνα την άκουγα και χτυπούσε ένα κουτί...δεν είναι συνηθισμένος ήχος κουτιού από παιχνίδι...τι να βρήκε πάλι και που είναι!!! Πάω στο δωμάτιό της και τη βρίσκω να κοπανάει έναν παμπάλαιο κουμπαρά...μου....ασήκωτος και με τρομερό θόρυβο...."κάτσε Ηρώ μου"...της λέω..."να δούμε μπας και έχουμε φυλάξει τίποτα αξιόλογο εδώ μέσα...." Ανοίγω τον κουμπαρά και...ωωω...ναι....δραχμούλες....Σοκαρίστηκα! Εκτός από το χαμό που γίνεται στην πολιτική σκηνή και τον φόβο που μας προκαλούν τα ΜΜΕ έχω και την Ηρώ που μου βρήκε αυτόν τον κουμπαρά με...τις...δραχμούλες!!! Κλείνω τον κουμπαρά...τον αφήνω πάνω στη βιβλιοθήκη και βάζω την Ηρώ για ύπνο μιας και ήταν ώρα της να κοιμηθεί....Πάω στην κουζίνα...το φαγητό σχεδόν κάηκε..πόση ώρα σκεφτόμουν τη δραχμούλα? Το φόβο μου για το τι θα γίνει και τα παιχνίδια που παίζονται στις  πλάτες μας! Για τις ευκολότερες λύσεις και πιο δόκιμες για το πολιτικό και οικονομικο-κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε...για τις πιθανότητες να έχουν βρει λύσεις άλλες οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση "αναχώρησής" μας από το χαζονόμισμα που έχει γίνει STAR πια! Και για τις πιθανότητες που συζητιούνται για την προβληματική μετάβαση από εμπρός προς τα πίσω!!! Μήπως θα ήθελα να ήμουν αυτή τη στγμή από τους ηλικιωμένους που κάθονται στα καφενεία και συζητούν τα τεκτενόμενα μα παρόλα αυτά έχουν φτάσει σε ηλικία που ο κύκλος τους σχεδόν όσον αφορά στην κοινωνικό-οικονομικό-πολιτική σκηνή έχει κλείσει και κοιτούν τους νέους τι θα κάνουν!! Μπερδεύτηκα ή με μπέρδεψαν? Με αγχώνουν με φοβίζουν και κρατούν τη ζωή μου και τη ζωή της κόρης μου στα χέρια τους??? Χμμμμ.......Θα πάρω την πιθανότητα ότι δεν είναι έτσι...Εχω αυτή την επιλογή. Να παλέψω για το διαφορετικό και το καλύτερο για μένα και κατ' επέκταση για τους γύρω μου....Κι όλα αυτά γιατί ενδιαφέρομαι και όχι γιατί αδιαφορώ....

Υ.Γ. Το παραπάνω γράφτηκε πέρυσι το χειμώνα....είπα να το δημοσιεύω μιας και ακόμη με αγχώνει η παρούσα κατάσταση...τίποτε δεν έχει αλλάξει....εκεί πάνω ;)

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων


Για άλλη μια φορά ο Δήμος Ηρακλείου μας δείχνει την κοινωνική του ευαισθητοποίηση στα πλαίσια δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής. Όλο το χρόνο δραστηριοποιείται με κοινωνικές προσφορές, όπως π.χ. την καθημερινή  διανομή φαγητού μέσω των προγραμμάτων Βοήθεια στο σπίτι.

Αυτή τη φορά, και με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με τον όμιλο ΚΡΗΤΗ TV, o οποίος είχε την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης τροφίμων στις εγκαταστάσεις του, θα διανείμει τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και έχουν καταγραφεί με τη βοήθεια των τοπικών του υπηρεσιών και των Προέδρων και Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Τα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, όσπρια, γάλα) θα συγκεντρώνονται από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΚΡΗΤΗ TV (Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, οδός Α, Συγκρότημα Β).

Η προσφορά από τον καθένα μας μπορεί να είναι μικρή, μα στο σύνολό της θα χαρίσει πολλά χαμόγελα στα χείλη!!

Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί φέτος για τον σκοπό αυτό.