Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Λαχταριστό κέικ!!!




Καλημέρα, καλημέρα!!
Σήμερα ξεκινάμε την εβδομάδα με γλυκάκι...άντε να γλυκαθούμε λίγο....μ' αυτά και μ' αυτά που γίνονται γύρω μας, μέσα μας και έξω μας!!
Την ημέρα που έφτιαχνα αυτό το κεϊκάκι, ευτυχώς, η Ηρώ κοιμόταν!! Περριτό να πω ότι έχει γίνει η Ντόρα η εξερευνήτρια!!! Τέλος πάντων...άλλη φορά τα λέμε αυτά!!!

Λοιπόν, η συνταγή είναι και πάλι του Στέλιου Παρλιάρου (έρωτας??? :)). Τα υλικά είναι 180gr βούτυρο, 230 gr ζάχαρη, 3 αυγά, 280gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. του γλυκού baking powder, 180 gr πλήρες γάλα φρέσκο + 1 1/2 κουτ. σούπας επιπλέον, χλιαρό, 30 gr κακάο.


Χτυπάμε τρο βούτυρο με τη ζάχαρη. (Τι μίξερ δούλευε και γω είχα κλείσει τα μάτια μου και τα αυτιά μου...λες να ξυπνήσει η Ηρώ??). Προσθέτουμε τα αυγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανανατεύουμε με μια σπάτουλα (αθόρυβο αυτό!!).

Προσθέτουμε το γάλα (180gr). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ρίχνουμε το μισό μείγμα σε ένα άλλο μπολ, όπου προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο με τη 1 1.2 κουταλιά χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 25x11 εκ. Ρίχνουμε εναλλάξ στη φόρμα κουταλιές από τα δύο μείγματα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Βγάζουμε το κέϊκ, το αφήνουμε 5 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε!!!
Και το αποτέλεσμα!!!

(Η Ηρώ ξύπνησεεεε!!! :))

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Πάμε super market?



Αυτές τις μέρες έχω να πάω στο super market. Όπως συνηθίζω τα τελευταία χρόνια όποτε βλέπω ότι έχουμε ελλείψεις αγαθών, το σημειώνω στη λίστα. Βρίσκομαι στην κουζίνα και κοιτάζω τη λίστα μήπως και κάτι έχει γραφτεί δύο φορές, μήπως δεν έχω γράψει κάτι που χρειαζόμαστε. Γυρίζω το κεφάλι μου προς το τραπέζι της κουζίνας. Ένα χοντρουλό πακέτο από φυλλάδια super market από αυτά που τα αφήνουν δεκάδες στην πόρτα της εισόδου σου και δεν μπορείς να μπεις μέσα! Κοιτάζω μια τη λίστα, μια τα φυλλάδια! Σαστίζω και μπερδεύομαι! Δηλαδή, για να καταλάβω....για να ψωνίσω με τη λιτότητα και τις τιμές που "καίνε", πρέπει να κοιτάξω όλα τα φυλλάδια και να δω από που θα πάρω το καθετί που χρειάζομαι? Μα μόνο τη βενζίνη να υπολογίσεις σε τόόόσα super market που πρέπει να πας, είναι το ίδιο! Θα μπορούσα μήπως να βρω την καλύτερη δυνατή λύση για να κερδίσει και η τσέπη μου και να είμαι ικανοποιημένη ότι έπραξα το σοφότερο? Τι μπέρδεμα...ένα super market είπα ότι θέλω να πάω και πρέπει να οργανώσω ολόκληρο σχέδιο! Να καταναλώσω ενέργεια για να κερδίσει η τσέπη...να σκεφτώ ξανά και ξανά και ξανά την συμφερότερη κίνηση! Sorry...too much! Ωστόσο, η Ηρώ (η κόρη μου όπως έχουμε ξαναπεί) έχει πάρει τα μισά τουλάχιστον φυλλάδια, τα έχει κάνει κορδέλες, τα έχει μασήσει....πάνε οι προσφορές....."Βρε μανούλα...τι κάθεσαι και ασχολείσαι με τέτοια...άντε να πάμε μαζί τη βολτούλα στο super market να δω και γω κανά κουτί, κανά χρώμα, να πειράξω τα πράγματα στα ράφια...εμένα δεν με νοιάζει το που θα πάμε, αρκεί να συντομεύεις και να με πάρεις μαζί σου!". Εν τέλει, μπορεί να έχει και δίκιο το παιδί μου.....

Καλή σας ημέρα!!!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Χριστουγενιάτικο μπισκοτόσπιτο - Gingerbread House


Από πέρυσι τα Χριστούγεννα εκπαίδευα τον εαυτό μου να γίνω μια δημιουργική μαμά! Το παραπάνω μπισκοτόσπιτο είναι η πρώτη έκδοση από μια σειρά μπισκοτόσπιτα που θα κατασκευαστούν και εφέτος!
Μιας λοιπόν και πλησιάζουν τα χριστούγεννα είπα να μιλήσω στις αγαπητές μαμάδες που ασχολούνται δημιουργικά μήπως και θέλουν να φτιάξουν με/για τα παιδιά τους (και όχι μόνο) ένα ωραίο χριστουγενιάτιο gingerbread house! Η συνταγή για το μπισκότο είναι πολύ εύκολη και θα τη βρείτε μέσα από ψαχτήρι στο internet.
Θέλει λίγο χρόνο διότι πρέπει να κοπεί πρώτα η ζύμη στα συγκεκριμένα σχήματα. Αφού, δηλαδή, ανοίξουμε τη ζύμη με πλάστη τοποθετούμε πάνω τα κομμάτια του πατρόν που έχουμε κόψει και βγάζουμε τα σχήματα. Εγώ έφτιαξα 2-3 ανά κομμάτι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Έπειτα αφού ψηθεί το μπισκότο και κρυώσει, φτιάχνουμε μια απλή "κόλλα" από άχνη ζάχαρη και νερό. 


Βάζουμε την "κόλλα" σε κορνέ και κολλάμε τις πλευρές προσεκτικά. Για αρχή αν υπάρχει βοήθεια από κάποιο άλλο άτομο ίσως να είναι καλύτερα. Το αφήνουμε να στεγνώσει και μετά αρχίζουμε τη διακόσμηση με διάφορα ζαχαρωτά και με τη βοήθεια ξανά του κορνέ και της φαντασίας μας!


Μια άλλη πολύ καλή ιδέα για δωράκι είναι να φτιάξετε μικρά gingerbread houses, όπως τα παρακάτω, που μπορούν να τοποθετηθούν στο χείλος μιας κούπας λόγω των εγκοπών που υπάρχουν στις δύο πλευρές!!




Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Αερόστατο από πεπιεσμένο χαρτί


Οχι να πω ότι πιάνουν τα χέρια μου για κατασκευές....είναι όπως τα γλυκά μου!!! Δημιουργώ "γλυκά" για γλυκά παιδιά!! :)

Μέσα στη ζέστη του περασμένου καλοκαιριού και όταν η Ηρώ ήταν 4-5 μηνών και είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, κατασκεύασα πολύ πολύ εύκολα ένα αερόστατο από πεπιεσμένο χαρτί. Στο μυαλό μου είχα την περίοδο της ζωής μου που η Ηρώ πλέον θα ήταν περισσότερο ανεξάρτητη και θα ήθελε να φεύγει...να πετάξει μόνη της με τα δικά της εφόδια....μακριά πηγαίνω αλλά από το μυαλό της μαμάς περνάνε πολλά...πάρα πολλά!!!
Με υπομονή, επιμονή και ψάξιμο έφτασα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα υλικά απλά και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα αρκεί να υπάρχει διάθεση και δημιουργικό πνεύμα. Χρειάζεστε ένα μπαλόνι, εφημερίδα κομμένη σε τριγωνικό σχήμα έτσι ώστε η μύτη του τριγώνου να βρίσκεται στο κάτω στενό μέρος του φουσκωμένου μπαλονιού,  κόλλα ειδική που θα τη βρείτε σε καταστήματα ζωγραφικής (ζητήστε την κόλλα ατλακόλ για κατασκευές με πεπιεσμένο χαρτί), χρώματα, πινέλα, κορδέλες, κόλλα απλή, ένα χάρτινο ποτηράκι και φαντασία!!!! Φουσκώνουμε το μπαλόνι στο επιθυμητό μέγεθος του αερόστατου. Βάζουμε ατλακόλ και στις δύο πλευρές της εφημερίδας και κολλάμε πάνω στο μπαλόνι. Αφήνουμε να στεγνώσει και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο στρώσεις. Επειτα σπάμε το μπαλόνι και κολλάμε χιαστή τις δύο κορδέλες. Μετά ξεκινάει το δημιουργικό κομμάτι με τα χρώματα! Τέλος προσθέτουμε το ποτηράκι όπου το έχουμε βάψει και του κάνουμε τέσσερις τρύπες στα σημεία όπου θα περαστούν εσωτερικά του οι κορδέλες του αερόστατου. Μπορείτε επίσης, να προσθέσετε και στη βάση του ποτηριού κι άλλες κορδέλες.

Καλή επιτυχία!


Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Τη Δευτέρα στις 21 Νοεμβρίου 2011, στις 19:00 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες για την εκδήλωση στο τηλέφωνο 2106147070, Κα Στασινοπούλου Στέλλα.

Ανοικτή Αγκαλιά



Μια μεγάλη ζεστή και παραδοσιακή αγκαλιά μας περιμένει στο παραδοσιακό χωριό ΑΡΟΛΙΘΟΣ (http://www.arolithosvillage.gr/).

Από τις 20/11/2011 έως και τα τέλη του Μάρτη, οι Κυριακές μας θα έχουν δράση! Από τις 12:00 το μεσημέρι και για μιάμιση ώρα θα πρσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ δραστηριότητα στα παιδιά και ΔΩΡΕΑΝ ξενάγηση στο Μουσείο για τους ενήλικες.

Για δηλώσεις συμμετοχών και περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2810 821050 ή στο e-mail nostos@arolithos.com.

"Η κρητική παράδοση είναι δέντρο στη φύση, και θέλει απ' όλους πότισμα μη μαραθεί και σβήσει" (Δέσποινα Σπαντιδάκη).