Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Το Μαγικό Τσίρκο

Την Κυριακή στις 20 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 11:30 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Νομού Ηρακλείου γίνεται μια παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο "Το Μαγικό Τσίρκο"! Η διοργάνωση είναι του Συλλόγου Δασκάλων Νομού Ηρακλείου, του Συλλόγου Βιβλιοπωλών του Νομού Ηρακλείου και του Παιδικού Τμήματος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης! Η είσοδος είναι μόλις 5 ευρώ!

Ας στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή :)

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η μηλόπιτα που δεν έγινε ποτέ....



Λίγες είναι οι φορές που η Ηρώ (η κόρη μου) κάθεται φρόνιμα και είναι ήσυχη! Ένα τέτοιο πρωϊνό ήταν τις προάλλες! Είχα τελειώσει όλες τις επείγουσες δουλειές και κάτι μέ έτρωγε μέσα μου. Είχα μια εβδομάδα να φτιάξω γλυκό και με έτρωγε...αδύνατον να περάσει τόσος καιρός χωρίς γλυκό! Ιδέα! Να φτιάξω μηλόπιτα...Ω, ναι, ναι, ναι! Σαν υπνωτισμένη φέρνω στο μυαλό μου το χαρτάκι ππου έχω γράψει τη συνταγή. Θυμάμαι τότε που μου της έλεγε η φίλη μου η Μαρία από το τηλέφωνο και καθώς  έγραφα τα υλικά λες και ήδη την είχα φτιάξει! Ευκαιρία λοιπόν, μιας και είναι όλα (λέω τώρα) με το μέρος μου να ανακατευτώ με ζύμες! Ανοίγω το συρτάρι όπου έχω τις συνταγές και τσουπ...να το το χαρτάκι! (Η Ηρώ παρατηρεί κάθε μου κίνηση αμίλητη!) Ήδη μύρισε η μηλόπιτα. Βάζω το χαρτάκι που γράφει τη συνταγή πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Από το παράθυρο, παρά τον άσχημο καιρό, μια μικρή αχτίδα ήλιου περνάει και φωτίζει ακόμη περισσότερο το όλο σκηνικό! Ναι, λέω στον εαυτό μου! Θα βγει μια τέλεια μηλόπιτα! Κοιτάζω να δω τα υλικά. Αποκλείεται να μην τα έχω. Πάντα μα πάντα προβλέπω να έχω το κάτι παραπάνω αφού είπαμε λατρεύω τα γλυκά! Ξεκινάω και διαβάζω τα υλικά: βούτυρο: ανοίγω το ψυγείο...τσουπ...να το, ζάχαρη...στο ντουλάπι του καφέ, αλεύρι στο δίπλα ντουλάπι, κονιάκ πάμε στην κάβα μας, βανίλιες στο συρτάρι με τα υλικά ζαχαροπλαστικής μου! Γέμιση: Μήλα...μπόλικα έχουμε στο ψυγείο, ζάχαρη...ντουλάπι καφέ και πάλι, κανέλα στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά, καρύδια στο ντουλάπι με τους ξηρούς καρπούς...ναι καλά...που είναι τα καρύδια;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ; Αφαντα...κάποιος τα εξαφάνισε...Αδύνατον...Όλα ήταν σχεδιασμένα τέλεια. Ήμουν σίγουρη ότι είχα...Όλο το σκηνικό γκρεμίζεται μέσα στο μυαλό μου σαν κάστρο στην άμμο! Κατεβάζω το κεφάλι, φυλάζω τη συνταγή στο συρτάρι και παίρνω αγκαλιά την Ηρώ..."Ηρώ μου, θέλεις να πάμε να παίξουμε;...Η μαμά αδυνατεί να κάνει την κουζίνα να μυρίσει μηλοπιτίλα!!"

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Μαμά....blogger

Ένα άρθρο από το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ (Δεκέμβριος 2011).

"Μαμά Μπλόγκερ

Συνήθως είναι δημοσιογράφος. Συνήθως είναι πεπεισμένη ότι έχει κατεβάσει την πιο πρωτότυπη ιδέα του κόσμου: να μιλήσει με μοναδικό τρόπο για τη δική της εμπειρία από τη μητρότητα ("Ετσι δεν θα βρεθώ στην αφάνεια τώρα που κλείστηκα στο σπίτι", λέει στον εαυτό της. "Και αργότερα, ποιος ξέρει, μπορεί να βγει και βιβλίο"). Υστερα ανοίγει το δικό της ιστολόγιο και ενώνεται πνευματικά με τις άλλες μαμάδες: την αγχωμένη μαμά μπλόγκερ, την κυνική μαμά μπλόγκερ, την αντικοινωνική μαμά μπλόγκερ, την technofreak μαμά μπλόγκερ, την άνεργη μαμά μπλόγκερ). Ειρωνικές, απογοητευμένες και παθιασμένες μαμάδες γράφουν λοιπόν ακατάπαυστα. Ακόμη και στο κρεβάτι του μαιευτηρίου, μετά τη γέννα του δεύτερου παιδιού. Ετσι κάποιος μπορεί κάλλιστα να πει: το βομβαρδισμένο σπίτι, τα αναμαλλιασμένα παιδιά, ο σύζυγος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης δεν οφείλονται στην επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι απλώς απαραίτητα συστατικά για μια μαμά μπλόγκερ.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΗΣΕΤΕ: Είναι αυτή που θάβει συνεχώς τα ιστολόγια άλλων μαμάδων.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ: Μήπως κρασάρει ξαφνικά ο υπολογιστής της."

Λέτε να ισχύει??? :)

Συμπαντικές Μαμάδες....επεισόδιο 4!

'Ενα ολοκληρωμένο ον γνωρίζει χωρίς να ταξιδεύει, βλέπει χωρίς να κοιτάζει και επιτυγχάνει χωρίς  να ενεργεί... (Λάο Τσε)

4) Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

"...Αυτή είναι η αρχή της ελάχιστης δράσης ή της μη-αντίστασης, άρα και η αρχή της αρμονίας και της αγάπης.
...Αν παρατηρήσετε τη φύση να εργάζεται, θα δείτε πως καταβάλλει πάντα την ελάχιστη προσπάθεια. Το χορτάρι δεν προσπαθεί να μεγαλώσει, απλώς μεγαλώνει. Τα ψάρια δεν προσπαθούν να κολυμπήσουν, απλώς κολυμπούν. Τα λουλούδια δεν προσπαθούν να ανθίσου, απλά ανθίζουν. Τα πουλιά δεν προσπαθούν να πετάξουν, απλά πετούν. Τέτοια είναι η εγγενής τους φύση. Η γη δεν προσπαθεί να γυρίσει γύρω από τον άξονά της. Είναι στη φύση της γης να στροβιλίζεται με ιλλιγιώδη ταχύτητα μέσα στο διάστημα. Είναι στη φύση των μωρών να είναι χαλαρά κι ευτυχισμένα...Και στη φύση των ανθρώπων είναι να εκπληρώνουν τα όνειρά τους εύκολα  και αβίαστα.
...Αυτή η αρχή είναι γνωστή ως αρχή της οικονομίας της προσπάθειας ή της βέλτιστης επίτευξης με τον ελάχιστο κόπο. Τελικά φτάνει κανείς σε θέση να μην κάνει τίποτα και ωστόσο να επιτυγχάνει τα πάντα. Αυτό σημαίνει πως εμφανίζεται απλώς μια αμυδρή ιδέα και στη συνέχεια η υλοποίηση της ιδέας έρχεται άκοπα.
...Η διάνοια της φύσης λειτουργεί εύκολα, ακαριαία, χωρίς τριβές και αντιφάσεις. Δεν είναι γραμμικά λογική, αλλά διασιθητική, ολιστική και καρποφόρα. Όταν βρίσκεστε σε αρμονία με τη φύση, όταν έχετε αποκτήσει τη γνώση του αληθινού σας εαυτού, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Νόμο της ελάχιστης προσπάθειας.
Ελάχιστη προσπάθεια υπάρχει όταν οι πράξεις μας έχουν σαν κίνητρο την αγάπη, μιας και όλη η φύση συγκρατείται απ' την ενέργεια της αγάπης. Όταν αναζητούμε την εξουσία και τον έλεγχο πάνω στους άλλους, δεν κάνετε τίποτα άλλο απ' το να σπαταλάτε ενέργεια. ...Η προσοχή και η προσκόλληση στο "εγώ" καταναλίσκει το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας. 'Οταν λοιπόν, εσωτερικό σημείο αναφοράς σας γίνεται το "εγώ", όταν αναζητάτε τον έλεγχο και την εξουσία πάνω στους άλλους ή κυνηγάτε την επιδοκιμασία τους, ξοδεύετε ενέργεια με σπάταλο τρόπο.
Αντίθετα, όταν αυτή η ενέργεια απελευθερωθεί, μπορείτε να την επαναδιοχετεύσετε και να τη χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ο,τιδήποτε θελήσετε. 'Οταν εσωτερικό σημείο αναφοράς είναι το πνεύμα σας, μπορείτε να μην επηρεάζεστε από καμία κακόβουλη κριτική και να μη φοβάστε καμία πρόκληση στη ζωή. Μπορείτε να τιθασεύσετε τη δύναμη της αγάπης και να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια δημιουργικά για να επιτύχετε την αφθονία και την εξέλιξη.
Στο βιβλίο Η Τέχνη του Ονειρέματος, ο Δον Χουάν λέει στον Κάρλος Καστανέτα "..."ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος την ενέργειάς μας για να επιβεβαιώσουμε τη σπουδαιότητά μας....Αν καταφέρναμε να χάσουμε ένα μόνο μέρος απ' αυτή τη σπουδαιότητα, θα μας συνέβαιναν δυο καταπληκτικά πράγματα. Πρώτον, θα απελευθερώναμε την ενέργεια με την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε την απατηλή ιδέα του "μεγαλείου" μας, και, δεύτερον, θα προμηθεύαμε στον εαυτό μας αρκετή ενέργεια για να ...μπορέσει ν' αντικρίσει έστω και στιγμιαία το πραγματικό μεγαλείο του σύμπαντος".
Υπάρχουν τρία στοιχεία στο Νόμο της ελάχιστης Προσπάθειας-τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θέσετε σ' ενέργεια την αρχή "κάνε λιγότερα και πέτυχε περισσότερα". Το πρώτο στοιχείο είναι η αποδοχή. Αποδοχή σημαίνει απλά να πάρετε μια απόφαση: "Σήμερα θ' αποδεχτώ τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις περιστάσεις και τα γεγονότα, όπως κι αν έρθουν". Αυτό σημαίνει ν' αναγνωρίζετε ότι κάθε στιγμή είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι, αφού ολόκληρο το σύμπαν είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Αυτή τη στιγμή-η στιγμή που βιώνετε ακριβώς τώρα-είναι το αποκορύφωμα όλων των στιγμών που περάσατε στο παρελθόν. Αυτή η στιγμή είναι έτσι, επειδή ολόκληρο το σύμπαν είναι έτσι.
Όταν αντιμάχεστε αυτή τη στιγμή, στην ουσία αντιμάχεστε ολόκληρο το σύμπαν. Αντί γι' αυτό, μπορείτε να πάρετε την απόφαση να μην αντιπαλέψετε το σύμπαν αντιπαλεύοντας αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει πως η αποδοχή της κάθε στιγμής στη ζωή μας θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική και απόλυτη. Αποδέχεστε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλατε να είναι αυτή τη στιγμή. ...Μπορείτε να εύχεστε ν' αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τα αποδέχεστε όπως έχουν.
Όταν νιώσετε εκνευρισμένοι ή αναστατωμένοι από ένα πρόσωπο ή κάποια κατάσταση, θυμηθείτε πως στην ουσία δεν αντιδράτε σ' αυτό το πρόσωπο ή την κατάσταση, αλλά στα συναισθήματά σας γι' αυτά. Τα συναισθήματα είναι καθαρά δικά σας και κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την εκδήπωσή τους.΄Όταν αναγνωρίσετε και καταλάβετε πλήρως αυτή την ιδέα, τότε είστε έτοιμοι ν' αναλάβετε την ευθύνη για το πως νιώθετε και να την αλλάξετε. Αν μπορείτε να αποδέχεστε τα πράγματα όπως έχουν, τότε μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για την κατάστασή σας και για όλα τα γεγονότα τα οποία θεωρείτε ως πρόβλημα.
Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο στοιχείο του Νόμου της ελάχιστης προσπάθειας: την ευθύνη. Τι σημαίνει ευθύνη; ΄Ευθύνη σημαίνει να μην κατηγορείς κανένα και τίποτα για την κατάστασή σου, ακόμα κι εσένα τον ίδιο. Έχοντας αποδεχθεί μια κατάσταση, ένα γεγονός, ένα πρόβλημα, ευθύνη είναι η ικανότητα να ανταποκριθείτε στην κατάσταση όπως εμφανίζεται τώρα. Όλα τα προβλήματα εμπεριέχουν το σπέρμα της ευκαιρίας και αυτή η συνειδητοποίηση σας επιτρέπει ν' αρπάξετε τη στιγμή και να τη μετατρέψετε σε μια καλύτερη κατάσταση ή αποτέλεσμα.
...Η πραγματικότητα είναι θέμα ερμηνείας.
...Το τρίτο στοιχείο είναι η άρνηση υπεράσπισης. Αυτό σημαίνει πως έχετε απαλλαγεί από την ανάγκη να πείσετε τους άλλους για τις απόψεις σας. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους γύρω σας, θα δείτε ότι περνούν το ενενήντα εννέα τοις εκατό του χρόνου τους υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους.
...Όταν περνάτε στην άμυνα, όταν κατηγορείτε τους άλλους και δεν παραδίδεστε στη στιγμή, η ζωή σας συναντά αντίσταση. Αν οποιαδήποτε στιγμή συναντήσετε αντίσταση, αναγνωρίζετε ότι-πιέζοντας την κατάσταση-απλά θ' αυξήσετε αυτή την αντίσταση ακόμη περισσότερο. Δεν πρέπει να στέκεστε άκαμπτοι σαν ψηλή βελανιδιά που ραγίζει και καταρρέει μέσα στην καταιγίδα. Αντίθετα, θα πρέπει να είστε εύκαμπτοι και ευπροσάρμοστοι, όπως το καλάμι που λυγίζει μέσα στην καταιγίδα και επιβιώνει.
....Αν σταματήσετε να πολεμάτε και να αντιστέκεστε θα έχετε την πλήρη εμπειρία του παρόντος, πράγμα το οποίο αποτελεί ανεκτίμητο δώρο. Κάποιος κάποτε μου είπε: "Το παρελθόν είναι ιστορία, το μέλλον είναι μυστήριο και το παρόν είναι δώρο".

Αφήνω αυτό το επεισόδιο αρκετά προβληματισμένη!!!