Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Κέντρα Προσχολικής Εκπαίδευσης - Δημιουργικής απασχόλησης-παιδικοί σταθμοί

Τώρα που έρχεται σιγά-σιγά ο χειμώνας και δεν έχουμε και πολλές επιλογές για εξόδους, υπάρχει λύση για να απασχολήσουμε τα παιδάκια μας.
Βρήκα μερικά links και ίσως σας φανούν χρήσιμα:

www.kypselh.gr/
Η Κυψέλη: Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης-Δημιουργικής Απασχόλησης. Μου άρεσε πάρα πολύ το site τους και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για το προσωπικό και τις τιμές!

el-gr.facebook.com/pages/%CE%97-%CE%A7%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/285091911547#!/pages/%CE%97-%CE%A7%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/285091911547?sk=wall
Η Χώρα της Φαντασίας: Παιδικό εργαστήρι όπου απασχολεί τα παιδιά με πολλές εικαστικές δραστηριότητες (πηλός, γύψος, ζωγραφική) και θεατρικό παιχνίδι. Δεν βρήκα ιστοσελίδα τους παρά μόνο στο facebook. Αναλαμβάνουν  παιδιά άνω των 2,5 ετών. Μου άρεσαν οι φωτογραφίες!

http://www.xoraparamithion.gr/
Η χώρα των Παραμυθιών: Παιδικός σταθμός. Τονίζουν ότι λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα του κάθε παιδιού, τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες του. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν παιχνίδι, θέατρο, κίνηση, εικαστικά. Επίσης, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα.

Ελπίζω να βοήθησα!


Η συνταγή της μαμάς!



Κάποιες μαμάδες δυσκολεύονται στο να πείσουν τα μωράκια τους να φάνε τις πρώτες στέρεες τροφές (βραστά λαχανικά, κοτόπουλο, μακαρόνια). Ετσι λοιπόν και μεις τα βρήκαμε λιγάκι σκούρα....λίγο φαγητό και πολύ γάλα...έπλενα περισσότερα μπουκάλια παρά όταν ήταν 2-5 μηνών.!! Μετά από μερικά παράπονα στην παιδίατρο βρήκαμε τη λύση!

Σήμερα μαγειρέψαμε την πρώτη μας συνταγή made by μαμά! Λοιπόν....με υπερηφάνεια (επειδή μου ήρθε η ιδέα χωρίς να κάτσω να σκεφτώ πολύ) σας παρουσιάζω την συνταγή:
έβρασα 1 πατάτα, έβαλα λιγάκι τραχανά, κοτόπουλο και τα άλεσα παρέα με λίγο λάδι. Έπειτα πρόσθεσα τριμμένο κασέρι και έτοιμο!! Περιττό να σας πω ότι της άρεσε αρκετά και έφαγε και το βράδυ!

Μαμά πονάωωωω.....

Καλημέρα καλημέρα και πάλι από το συννεφιασμένο Ηράκλειο.

Κάπως έτσι είναι και η διάθεση της μικρής μου. Δεν ξέρω πως το αντιμετώπισαν άλλες μαμάδες αλλά αυτά τα δοντάκια δημιουργούν πολύ πρόβλημα μέχρι να εμφανιστούν.  Λόγω του ότι θέλω να λειτουργώ προληπτικά, πριν ακόμη ξεκινήσει να βγάζει δόντια (περίπου στον 3ο με 4ο μήνα) έψαχνα στο διαδύκτιο άρθρα για την παιδική οδοντοφυία μπας και προετοιμαστώ να ξέρω περίπου πάνω κάτω πως να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Έγραφαν, λοιπόν, τα άρθρα..."τα παιδιά γκρινιάζουν, είναι ανόρεκτα, μπορεί να κάνουν πυρετό κλπ κλπ..." Καλά, λέω. Εντάξει...έχουμε καιρό ακόμη και νόμιζα ότι διαβάζοντάς τα ήμουν και έτοιμη.
Τα πρώτα δύο δοντάκια εμφανίστηκαν περίπου στον 6ο μήνα χωρίς παρατράγουδα (Πάνια που είσαι!!!). Τέλεια, λέω...αν βγαίνουν όλα έτσι δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα μα κανένα πρόβλημα. Μιλούσα με άλλες μαμάδες και μου έλεγαν ότι παιρνούν δύσκολα αυτή τη φάση και δεν ξέρουν πως να την αντιμετωπίσουν και πάνε στο γιατρό για συμβουλές. Θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερή, ήμουν και περήφανη που είχα μια κόρη που δεν δημιουργεί προβλήματα και γελούσα με όλα αυτά γιατί το δικό μου μωρό ήταν σαν να μην πονούσε καθόλου σε όλη αυτή τη διαδικασία. Έλα όμως που όλα εδώ πληρώνονται!!! Ένα ωραίο πρωϊνό κάνει πυρετό! Μάλιστα...μάλιστα...Το μυαλό που πάει στα νέα δοντάκια αλλά δεν μένει εκεί. Σκέφτομαι ίωση! Δεν έχει μύξες όμως! Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν τρώει...κλαίει και με το αντιπυρετικό δεν γίνεται τίποτα...το βράδυ δεν με αφήνει και θέλει μόνο αγκαλιά. Φοβάται, σκέφτομαι...πρέπει να είναι κάπως τρομακτική η κατάσταση γι' αυτήν. Πονάει...αλλά πόσο? Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι κλαίει από τον πόνο, που φέρει νευρικότητα ανορεξία και αυπνία! Απίστευτο! Τι έκανα? Αρχικά, υπομονή! Προσπαθούσα ανά πάσα στιγμή να την καταλάβω, να νιώσω τον πόνο της και να δω πως μπορώ να το αντιμετωπίσω. Ψυχικά και συναισθηματικά τις επόμενες μέρες ήμουν ράκος! Αυτό είναι το πιο δύσκολο πιστεύω κομμάτι. Σε χρειάζεται εκεί που πονάει και συ πρέπει να σταθείς και να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να απαλύνεις τον πόνο του, με οποιοδήποτε μέσο. Η υπομονή φτάνει στα όριά της..μερικές φορές τα ξεπερνάς και αυτά και βλέπεις ότι έχεις κι άλλη, πιο πολύ.

Είναι δύσκολο να είσαι μαμά. Μα τα παιδιά μας κάνουν καλύτερους και δοτικότερους ανθρώπους! Μας δίνουν τη δύναμη που νομίζαμε ότι δεν έχουμε. Μας δείχνουν ότι δεν πρέπει να παραιτείσαι απ' οτιδήποτε κάνεις διότι με αγάπη, υπομονή, στοργή, κατανόηση, ψυχραιμία υπάρχει αποτέλεσμα. Το βρίσκω τρομερό να εξαρτάσαι από κάποιον για ένα διάστημα της ζωής σου. Υπάρχει όμως ένα πάρε-δώσε στην όλη κατάσταση που έρχεται να σε ανταμείψει αργότερα.

Πλέον, έμαθα να μην ακούω κανέναν (απλά συμβουλεύομαι) και ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό με τις δικές του ιδιαιτερότητες και μόνο μια μητέρα ξέρει πως να χειριστεί (και με βοήθεια από γιατρό) το παιδί της...

Αυτά τα ολίγα και καλή σας ημέρα και πάλι.... :)

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Συμπαντικές Μαμάδες...επεισόδιο 3!

Σ' αυτό το επεισόδιο θα αναφερθούμε στο νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος.


3) Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ Ή ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

"Κάθε πράξη δημιουργεί μια ροή ενέργειας η οποία επιστρέφει σε μας με παρόμοια μορφή (μην μου πείτε ότι δεν το έχετε ζήσει αυτό). Όλοι έχουν ακούσει τη φράση "ό,τι σπείρεις θα θερίσεις". Είναι φανερό, πως αν θέλουμε να φέρουμε την ευτυχία στη ζωή μας, θα πρεπει να μάθουμε πως να σπέρνουμε τους σπόρους της. Αυτό λοιπόν που στην Ανατολή λέμε Κάρμα, υπονοεί την ενέργεια μιας συνειδητής μας επιλογής. ...Κάθε στιγμή της ύπαρξής μας βρισκόμαστε στο πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων, όπου έχουμε πρόσβαση σε μια απειρία επιλογών. Μερικές απ' αυτές τις κάνουμε συνειδητά, ενώ κάποιες άλλες ασυνείδητα. Όμως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση του καρμικού νόμου, είναι ν' αποκτήσουμε συνείδηση των επιλογών που κάνουμε κάθε στιγμή.
Είτε σας αρέσει είτε όχι, όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι αποτέλεσμα επιλογών του παρελθόντος. Δυστυχώς, πολλοί από μας κάνουν τις επιλογές τους ασυνείδητα, κι έτσι δεν τις αντιλαμβανόμαστε και σαν επιλογές-αν και πράγματι είναι.
Αν σας προσβάλλω, το πιο πιθανό είναι πως θα επιλέξετε να θυμώσετε. Αν σας κάνω φιλοφρόνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα διαλέξετε να κολακευτείτε. Σκεφτείτε όμως και πάλι πρόκειται για μια επιλογή.
...Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από μας-αν και έχουμε μια απειρία επιλογών-έχουμε μετατραπεί σε πλέγματα εθισμένων αντανακλαστικών, τα οποία συνεχώς αντιδρούν σε ανθρώπους και περιστάσεις με απολύτως προβλεπόμενα αποτελέσματα στη συμπεριφορά. Αυτά τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μοιάζουν μ' εκείνα του περιβόητου Σκύλου του Παβλόφ.
...Οι περισσότεροι από μας, εξαιτίας αυτού του εθισμού, έχουμε επαναλαμβανόμενες και προβλεπόμενες αντιδράσεις απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Οι αντιδράσεις αυτές, φαίνεται να προκαλούνται αυτόματα από ανθρώπους και περιστάσεις, ενώ ξεχνάμε πως όλ' αυτά παραμένουν επιλογές, όπως αυτές που κάνουμε σε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας. Απλά, κάνουμε τις επιλογές αυτές ασυναίσθητα.
Αν σταθείτε για μια στιγμή και παρατηρήσετε τις επιλογές σας την ώρα ακριβώς που τις κάνετε, μεταφέρετε μ' αυτόν τον τρόπο την όλη διαδικασία από το χώρο του ασυνείδητου στο χώρο του συνειδητού. Αυτή η διαδικασία της συνειδητής επιλογής και της παρατήρησης προσφέρει μεγάλη δύναμη.
Όποτε κάνετε οποιαδήποτε επιλογή, μπορείτε να ρωτήσετε τον ευατό σας δύο πράγματα: πρώτον, "Ποιες θα είναι οι συνέπειες της επιλογής που κάνω;". Βαθιά μέσα σας, τις γνωρίζετε πολύ καλά.
Δεύτερον: "Θα φέρει την ευτυχία σ' εμένα και τους γύρω μου αυτή η επιλογή;". Αν η απάντηση είναι ναι, τότε προχωρήστε. Αν η απάντηση είναι όχι, αν αυτή η επιλογή θα προκαλέσει θλίψη-είτε σε σας, είτε στους γύρω σας-τότε μην την ακολουθήσετε. Είναι πολύ απλό...
..Όταν κάνετε μια τέτοια επιλογή, το αποτέλεσμα είναι μια αυθόρμητη μορφή συμπεριφοράς, η οποία αποκαλείται αυτόματη ορθή δράση. Αυτόματη ορθή δράση είναι η κατάλληλη ενέργεια στην κατάλληλη στιγμή.
...Το σώμα μπορεί να νιώσει δυο ειδών αισθήσεις: την αίσθηση της άνεσης και την αίσθηση της δυσφορίας. Τη στιγμή που κάνετε συνειδητά μια επιλογή, προσέξτε το σώμα σας και ρωτήστε το: "Τι θα συμβεί αν κάνω αυτή την επιλογή;". Αν το σώμα σας σας στείλει ένα μήνυμα άνεσης, η επιλογή είναι σωστή. Αν σας στείλει ένα μήνυμα δυσφορίας, η επιλογή είναι λανθασμένη.
...Μονάχα η καρδιά γνωρίζει τη σωστή απάντηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την καρδιά ρομαντική και συναισθηματική, αλλά δεν είναι έτσι. Η καρδιά λειτουργεί διαισθητικά, είναι ολιστική, ερμηνεύει και συσχετίζει τα πάντα. Δεν έχει τη λογική του "χαμένου ή του κερδισμένου"....Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται πως ενεργεί παράλογα, αλλά διαθέτει μια υπολογιστική ικανότητα, πολύ πιο αξιόπιστη απ' οτιδήποτε περιορισμένο μέσα στα όρια της ορθολικής σκέψης.
....Πρώτα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το μέλλον σας χτίζεται πάνω στις επιλογές που κάνετε την κάθε στιγμή της ζωής σας.
..Τι γίνεται, όμως, με το κάρμα του παρελθόντος και πως αυτό επηρεάζει το παρόν; Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το κάρμα του παρελθόντος. Το πρώτο είναι να ξεπληρώσετε τα καρμικά σας χρέη. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν-ασφαλώς-αυτή την επιλογή, αλλά την κάνουν ασυναίσθητα. Εσείς μπορείτε να την κάνετε συνειδητά. Μερικές φορές η πληρωμή αυτών των χρεών απαιτεί πολύ πόνο, αλλά ο Νόμος του Κάρμα φροντίζει ώστε κανένα χρέος στο σύμπαν να μην ξεφύγει απλήρωτο.
Το δεύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μετουσιώσετε το κάρμα σας σε μια πιο επιθυμητή κατάσταση. Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, κατά την οποία ρωτάτε τον εαυτό σας καθώς ξεπληρώνετε το χρέος :"Τι μπορώ να διδαχτώ απ' αυτή την εμπειρία; Γιατί μου συμβαίνει, και ποιο μήνυμα μου στέλνει το σύμπαν μ' αυτό τον τρόπο; Πως μπορώ να κάνω αυτή την εμπειρία χρήσιμη για τους συνανθρώπους μου;"
...Μ' αυτό τον τρόπο, ενώ ξεπληρώνετε το κάρμα σας, θα μετατρέψετε αυτή την αντιξοότητα σ' ένα πλεονέκτημα που μπορεί να σας φέρει πλούτο και ικανοποίηση.
Ο τρίτος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το κάρμα είναι να το ξεπληρώσετε, δηλαδή να γίνετε ανεξάρτητοι απ' αυτό. Ο τρόπος για να ξεπεράσετε το κάρμα είναι να αισθάνεστε συνεχώς την κενότητα, τον ανώτερο εαυτό, το πνεύμα. "

Ωραία η θεωρία, μα πόσο μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα στον κόσμο που ζούμε; Αν ένας κάνει τα παραπάνω (και όχι μόνο αυτά) πως θα φαίνεται σε σχέση με τους άλλους και πόσο να αντέξει να τα κάνει; Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις το μέσα με το έξω;

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αιμοδοσίες Νοεμβρίου σε Ηράκλειο και Γάζι και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη οικογενειών



Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων σώματος "ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗΣ"  διοργανώνει για άλλη μια φορά Εθελοντική Αιμοδοσία στις περιοχές Ηρακλείου και Γαζίου. Η πρώτη Αιμοδοσία θα γίνει την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 σε συνεργασία με το σύνδεσμο Φίλων ΑΕΚ Ηρακλείου στην αίθουσά τους (Δημοκρατίας και Χρυσοστόμου 77στον 3ο όροφο) και ώρα 16:30 έως 19:30. Η δεύτερη Αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2011 από τις 9:30 έως και τις 13:30 στο Δημαρχείο Γαζίου σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβυζίου και το Σύλλογο γυναικών "ΜΑΛΒΑΖΙΑ".

Η πολυποίκιλη και αξιόλογη δράση του σωματείου δεν σταματάει εδώ. Κατά τη διάρκεια των δύο Αιμοδοσιών θα κάνουν και άλλη μια προσπάθεια να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ζητούν από όλους εμάς που θα βρεθούμε στις Αιμοδοοσίες να φέρουμε είτε συσκευασμένα τρόφιμα, είτε ρούχα και παπούτσια σε σχετικά καλή κατάσταση και ιδιαίτερα ρούχα για παιδιά, και όχι μόνο. Τα παραπάνω θα δωθούν σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, σε συσσίτια, ιδρύματα και ηλικιωμένα μοναχικά άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στo blog του ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ http://aimatocritis.blogspot.com/

Η προσφορά μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!!

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ημερίδα "Τρόπος Ζωής και Αντιλήψεις εφήβων μαθητών"



Κάθε τέσσερα χρόνια στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος "HealthBehavior in School-Aged Children", υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πραγματοποιείται μια έρευνα για τον τρόπο ζωής και την υγεία των εφήβων μαθητών.
Σταθήκαμε τυχεροί ως Νομός και επιλεχθήκαμε για να γίνει αυτή η έρευνα που έλαβε χώρα από το Φεβρουάριο έως και το Μάρτιο του 2010. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα παρουσιαστούν από την υπεύθυνη στην Ελλάδα κ. Αννα Κοκέβη-Ψυχολόγο, ομότ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, στις 18:00, στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, στον 2ο όροφο.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εκπαιδευτικούς, γονείς με παιδιά εφήβους να παρευρεθούν σε αυτή την Ημερίδα και να μάθουν από τα ίδια τα παιδιά τους τη θέση τους πάνω στο ζήτημα της υγείας τους (διατροφικές συνήθειες, συναισθηματικές και κοινωνικές σχέσεις κλπ).

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων



Όταν ψάχνεις, βρίσκεις λέει μια λαϊκή ρήση. Βρήκα και γω κάτι αρκετά ενδιαφέρον που έχει να κάνει με εναλλακτικούς τρόπους ανταλλαγής αγαθών. Το δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων (http://www.diktyoantallagonxanion.gr/) αποτελείται από μια ομάδα απλών, ανεξάρτητων ανθρώπων όλων των ηλικιών που θέλουν ένα μέρος των συναλλαγών τους να γίνεται χωρίς χρήματα. Αυτή η ομάδα, λοιπόν, διοργανώνει Ανταλλακτικό Παζάρι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων από τις 11:00 έως τις 16:00. Συμμετέχουν μέλη και μη μέλη με σκοπό την ανταλλαγή προϊόντων διατροφής, ρουχισμού και άλλων ειδών.

Το moto τους "Κανείς δεν μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο".

Εκτός από τον παραπάνω ιστότοπο θα τους βρείτε σε group στο google, http://groups.google.com/group/diktioantallagon11/.
Καλές ανταλλαγές!!!

Χωρίς λόγια

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μεγάλο σε ηλικία έτσι ώστε κάποια πράγματα να μου φαίνονται μακρινά. Αντιθέτως, μέσα σε 37 χρόνια έχουν αλλάξει τόόόόόσα πολλά που τρέχω και γω (από πίσω τους) για να προλάβω τις εξελίξεις.
Ένα θα σας πω....www.paymygold.gr Υπάρχει διαφήμιση στην τηλεόραση!!!!  Τώρα πια μπορούμε χαμογελώντας να μπούμε στο παραπάνω site να πουλήσουμε το κατιτίς μας για να κάνουμε το άλλο κατιτίς μας.... Αυτή η μεταβατική περίοδος από το 1974 έως και σήμερα είναι αρκετά τρομακτική!


Συγνώμη...αλλά μήπως εγώ δεν είμαι καλά????? Φταίω που για δέκατα του δεπτερολέπτου ένιωσα καρτούν που του πετάγονται τα μάτια έξω, που έχει ανοικτό το στόμα και κρέμεται η γλώσσα του???

Θέατρο σκιών


Πολλές φορές σκέφτομαι ότι εδώ στο Ηράκλειο, στη μεγάλη αυτή επαρχία, δεν ενημερώνεται σωστά ο κόσμος για τα τυχόν δρώμενα. Όπως και να 'χει υπάρχουν τρόποι να διασκεδάσουν και τα παιδιά αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. Αυτό το λέω διότι ακούω πολλές μαμάδες να λένε ότι δεν ξέρουν πως να τα ψυχαγωγήσουν.
Μια καλή ιδέα είναι το παραπάνω Θέατρο σκιών με δύο παραστάσεις την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡΙΑ στο Ηράκλειο.

Καλή διασκέδαση και να χαμογελάτε!

Κέικ και πολιτική



Καλημέρα καλημέρα.

Τα πολιτικά γεγονότα μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε αγανάκτηση, άγχος, θυμό, αδιαφορία.
Μέσα σ' αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί και για να μην σκέφτομαι ότι εδώ και μερικές ημέρες η Ελλάδα δεν διοικείται είπα να ασχοληθώ με κάτι γλυκό...να γλυκαθούμε τουλάχιστον κάπως διαφορετικά.
Βρίσκομαι στην κουζίνα και ετοιμάζω τα υλικά...ζάχαρη, αυγά, βούτυρο, αλεύρι...και μια ζυγαριά. Πόσο δύσκολο είναι να βάλεις κάτω αυτό που θέλεις να φτιάξεις...να βάλεις τις ποσότητες που χρειάζονται και να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα? Στον πάγκο επάνω η Κυριακάτικη εφημερίδα με τίτλο άρθρου "Εσπασε το ταμπού της εξόδου", σπάω και γω τα αυγά σε ένα μπολ.Προσθέτω τη ζάχαρη. Χτυπάω με μίξερ και σκέφτομαι: "Αυγά και ζαχαροκάλαμπο σε συνεργασία. Άσχετα υλικά μεταξύ τους αλλά τα βρίσκουν και φέρνουν ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα". Ο εκφωνητής από το ραδιόφωνο να φωνάζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και απαράδεκτη όταν ακόμη δεν έχει βρεθεί προθυπουργός. Η αγελάδα (βούτυρο), η κότα και το ζαχαροκάλαμο σε απόλυτη συνεργασία. Που τέτοια τύχη στα πολιτικά δρώμενα. Η παρουσιάστρια της πολιτικής εκπομπής στην τηλεόραση με  ένταση στο πρόσωπο μπας και καταφέρει να βγάλει την είδηση και να πει και κείνη..."επιτέλους βρήκαμε κάποιο..."θύμα" να γίνει προθυπουργός"...προσθέτω και αλεύρι... Ενας αφράτος κιτρινόχρωμος χυλός. Μοιάζει μήπως με τα μυαλά κάποιων??? χμ...Ακούω διαφήμιση στην τηλεόραση για το τέλειο φάρμακο κατά της τριχόπτωσης....θα το χρειαστώ...με αυτά που γίνονται μου πέφτουν τα μαλλιά...(ευτυχώς όχι μέσα στο κέικ). Που να πρωτοδώσω τα λεφτά μου? Στα ψυχοφάρμακα? Στο προϊόν κατά της τριχόπτωσης? Στα πάγια έξοδα του σπιτιού μου? Η κόρη μου κάθεται στο καρεκλάκι της και με κοιτάζει. Ισως και λίγο απορημένη...γιατί όλα αυτά τα σκέφτομαι μόνο. Ευτυχώς. Ενα κουταλάκι baking powder. Μήπως το έχουν δοκιμάσει αυτό το υλικό και έχουν φουσκώσει τα μυαλά τους? Λοβοτομή...εδώ και τώρα...χειρουργείο και προσθήκη άλλου συστατικού, τέτοιου ώστε να κάνει αντίδραση με το baking μπας και βγούμε ζωντανοί και μείς! Ουφ....για μυρωδιά, βάζω στο κέικ πορτοκάλι...Η κόρη μου φωνάζει "μαμμαμαμαμαμ..". Εμένα φωνάζει ή πεινάει? Και τα δύο. Σύγχυση παντού.
Για να ζεσταθεί το πράγμα ανάβω το φούρνο. Σκέφτομαι σαν ένας άρρωστος σχιζοφρενής..."Να μπορούσα να τους βάλω όλους στο φούρνο μου"...δεν είμαι καλά....παραλογίζομαι....Ευτυχώς έχω τη συνταγή μπροστά μου και συνεχίζω. Χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η Ηρώ κυνηγάει τις μύγες. Τις φαίνεται παράξενο που μπορούν και πετούν...άλλος κόσμος στο μυαλουδάκι της..."Υπομονή και επιμονή για να βγούμε από αυτή τη μαύρη εποχή", ακούγεται από την τηλεόραση. Βάζω κόκκινο και μπλέ χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύω με σπάτουλα (στη ζαχαροπλαστική μαρίζ!). Η Ηρώ χτυπάει το χέρι της στο τραπέζι και γελάει. Και γω θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο. Την κοιτάω και γελάω. Το κέικ μπαίνει στο φούρνο! Μετά από 45 λεπτά και αφού τα υλικά μου και μερικά παράγωγα ζώων συνεργάστηκαν τέλεια...έκοψα ένα κομμάτι κέικ και το απόλαυσα με κλειστή την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, τον υπολογιστή...και αγκαλιά με την κόρη μου.!!! Έτσι μου αρέσει η ζωή!


Η συνταγή είναι του αγαπημένου μου Στέλιου Παρλιάρου από το περιοδικό Γαστρονόμος.

Υ.Γ. Ναι, το ομολογώ. Ψήφισα! Φταίω!

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Μπισκότα οδοντοφυίας




Αχχχ αυτά τα δοντάκια...Από τον τρίτο μήνα περιμέναμε..περιμέναμε...περιμέναμε...Έλεγε η γιατρός ότι έχουμε πρόωρη πιθανόν οδοντοφυία... Τίποτα...Επιτέλους στον έκτο περίπου μήνα είδαμε τα πρώτα δύο!!
Βέβαια, δεν κατάλαβα πως έγινε, πότε έγινε...απλά κάποια στιγμή έβαλα το δάχτυλό μου στο στόμα της και ένιωσα να τσιμπάει κάτι!! Ουάου...ανακάλυψη...Ναι...ναι τα δύο πρώτα δοντάκια...Γελοία αντίδραση...έτσι όμως ένιωθα! Δεν ξέρω αν χάρηκα που επιτέλους εμφανίστηκαν, αν χάρηκα που ως νέα μητέρα τα ανακάλυψα (τρομερό!!) ή αν χάρηκα που επιτέλους θα μασάει/δαγκώνει καλύτερα (καλό είναι αυτό τώρα???).

Τέλος πάντων...ξέφυγα από το θέμα...

Όσο καιρό με απασχολούσαν τα δοντάκια της Ηρούς μου, και γενικότερα η διατροφή της μετά τον πέμπτο μήνα, έψαχνα στο αγαπημένο μου site για συνταγές, www.sintagespareas.gr, γενικώς. Έπεσα, λοιπόν, πάνω στα μπισκοτάκια αδοντοφυίας (www.sintagespareas.gr/sintages/mpiskota-odontofiias.html). Επειδή μου αρέσουν πολύ τα γλυκά (περισσότερο να τα φτιάχνω) ενθουσιάστηκα και σκέφτηκα ότι μπορώ να της δίνω μπισκοτάκι που θα έχω φτιάξει εγώ και όχι του εμπορίου που όπως και να' ναι το κατιτίς τους παραπάνω σε χημικά το έχουν.....Απλά και γρήγορα ένα μικρό σνακ και μια λύση στα πονεμένα ούλα του μωρού. Σας προτείνω να τα δοκιμάσετε και δεν θα χάσετε...

Επίσης, θα βρείτε πολλές πολλές ιδέες για παιδικές τροφές και πολλές γεύσεις για να ευχαριστηθεί ο ουρανίσκος σας!!.
Σας φιλώ!

Γιατί το χάδι αξίζει όσο και το γονίδιο!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Μετά το πρωϊνό ξύπνημα και τάϊσμα της  Ηρούς, έπιασα ένα φύλλο από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Φύλλο της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2011, ΒΗΜΑ SCIENCE Βιολογία) και σας μεταφέρω κομμάτι του άρθρου με τον παραπάνω τίτλο, όπου το αρθρογραφεί η Κα Ιωάννα Σουφλερή.
"Οι επιστήμονες που μελετούν τη μακροζωία λένε ότι αν θέλει κανείς να ζήσει πολλά χρόνια, καλό είναι να διαθέτει παππούδες και γονείς που επίσης μακροημέρευσαν. Τι είναι όμως αυτό που μας κληροδοτούν οι προγόνοι μας και μας βοηθά να αντιστεκόμαστε στο γήρας (το οποίο, ως γνωστόν, δεν έρχεται μόνο); Πρόκειται για ένα ερώτημα χωρίς εύκολη απάντηση. Ή μάλλον για ένα ερώτημα με πολύ σύνθετη απάντηση, καθώς όλα δείχνουν ότι η συνταγή της μακροημέρευσης περιλαμβάνει πλήθος συστατικά.....

....Η Αξία της μητρικής Φροντίδας

Ένα από τα πλέον πολυσηζητημένα ευρήματα της επιγενετικής έχει να κάνει με την επίδραση της μητρικής φροντίδας στα νεογέννητα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill προσπαθούσαν να αντιληφθούν γιατί τα πειραματόζωα τα οποία  απολάμβαναν τη μητρική φροντίδα ως μωρά ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις ως ενήλικοι, σε αντίθεση με εκείνα των οποίων οι μητέρες ήταν αδιάφορες.....
Η επιστημονική κοινότητα δεν φάνηκε όμως έτοιμη να αποδεχθεί το εύρημα το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, σήμαινε ότι η μητρική φροντίδα στη βρεφική ηλικία απομάκρυνε ομάδες μεθυλίου από τη χρωματίνη καθιστώντας το γονίδιο του υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών περισσότερο προσβάσιμο για την πρωτεϊνοσυνθετική μηχανή του κυττάρου. Για δυόμιση χρόνια το άρθρο των καναδών επιστημόνων δεν γινόταν αποδεκτό για δημοσιέυση από τις επιστημονικές επιθεωρήσεις καθώς οι κριτές δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι υπήρχαν επιγενετικές αλλαγές μετά τη γέννηση....

...Κακοποίηση και αδιαφορά μας σημαδεύουν

Όταν όμως τελικά το άρθρο έγινε αποδεκτό από την επιθεώρηση "Nature Neuroscience" το 2004, μια άλλη ομάδα επισημόνων όχι μόνο ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το εύρημα, αλλά το υιοθέτησε αμέσως καθώς θα μπορούσε να δώσει μια πειστική εξήγηση για πολλές παρατηρήσεις τους. Οι νευροεπιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά γνώριζαν ότι οι πρώιμες εμπειρίες έχουν συνέπειες που διαρκούν για το υπόλοιπο του βίου. Παραδείγματος χάριν, ένα παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση είναι πολύ πιθανόν να γίνει ένας ενήλικος με βίαιη συμπεριφορά. Τώρα μπορούσαν να στηρίξουν αυτό που γνώριζαν εμπειρικά και με έναν μηχανισμό.
Το άρθρο των καναδών επιστημόνων αποτελεί το πλέον αναφερόμενο άρθρο στη βιβλιογραφία της επιγενετικής και έχει από τότε πυροδοτήσει μια σειρά ερευνητικά προγράμματα που όχι μόνο επιβεβαίωσαν το πρώτο εύρημα αλλά το επέκτειναν και σε ανθρώπους.
....Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει μέσω ποιου μηχανισμού η μητρική στοργή (το γλύψιμο των νεογέννητων ποντικών ή οι αγκαλιές και τα χάδια των μωρών μας) επιδρούν στη μεθυλίωση των γονιδίων. Ωστόσο ευρήματα όπως η κληροδότηση της μακροημέρευσης των πειραματόζωων μέσω επιγενετικών αλλαγών και άλλα που δείχνουν ότι κληροδοτούμενες επιγενετικές αλλαγές μπορούν να ευθύνονται για την παχυσαρκία και τον διαβήτη καθιστούν την επιγενετική ένα εξαιρετικά ισχυρό πεδίο. Όσο για τον μηχανισμό, δεν μπορεί, κάποια μέρα θα διελευκανθεί...Είναι ζήτημα χρόνου."

Τα συμπεράσματα δικά σας...Ως μητέρα, όμως, προσωπικά θα συνεχίσω να δίνω αγκαλιές, φιλιά και τρυφερότητα στην κόρη μου (άσχετα από την έρευνα και σε αντίθεση με αυτά που ακούω..."μην το κρατάς στα χέρια το παιδί...θα το καλομάθεις...κλπ...κλπ...κλπ")!.

Και πάλι πολύ πολύ καλή ημέρα !!!

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συμπαντικές Μαμάδες....επεισόδιο 2!!

...και συνεχίζουμε .....με τα καλύτερα

2) Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Θα ξεκινήσω χωρίς σχόλια.

"...Το Σύμπαν λειτουργεί μέσα από μια δυναμική ανταλλαγή. Τίποτα δεν είναι στατικό. Σε κάθε σχέση δίνουμε και παίρνουμε. Η προσφορά γεννά τη ναποδοχή και η αποδοχή τη νπροσφορά. Αυτό που ανυψώνεται πρέπει και να πέσει. Αυτό που εξωτερικεύεται πρέπει και να επιστρέψι στην πηγή του....Αν προσφέρετε απρόθυμα, δεν υπάρχει καμία ενέργεια πίσω από μια τέτοια προσφορά.
Το πιο σημαντικό πράγμα στην προσφορά και την αποδοχή είναι η πρόθεση που κρύβεται πίσω τους. ....Η ανταπόδοση είαναι άμεσα ανάλογη με την προσοφρά, όταν η τελευταία είναι άνευ όρων και προέρχεται από την καρδιά. ...Στην πραγματικότητα, ο ευκολότερος τρόπος για ν' αποκτήσετε αυτό που θέλετε, είναι να βοηθάτε τους άλλους να αποκτήσουν αυτό που θέλουν!.....Τα δώρα της φροντίδας, της προσοχής, της τρυφερότητας και της εκτίμησης είναι μερικά από τα πιο πολύτιμα που μπορείτε να προσφέρετε και που δεν σας κοστίζουν τίποτα. "

Μικρό το κειμενάκι μου σήμερα μα εύχομαι να το βρείτε και σεις ουσιαστικό και πολύτιμο!

τα λέμε...στο επόμενο επεισόδιο.....