Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Συμπαντικές...Μαμάδες επεισόδιο 1 !!!

Είμαι πολύ προβληματισμένη όλη αυτή την την εβδομάδα...

Όταν βρισκόμαστε με τα παιδιά μας, ασχέτως ηλικίας, σκεφτόμαστε συνειδητά το χειρισμό τους ή από κούραση, αδιαφορία, ασυνειδησία τους φαιρόμαστε σκληρά, χωρίς κατανόηση και εν τέλει χωρίς να μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματά τους ή μας μικρά ή μεγάλα. Πολλές φορές, βεβαίως, είναι λογικό να ξεφεύγουμε λόγω όλων των παραπάνω παραγόντων. Όμως μπορούμε την επόμενη φορά να έχουμε λύση ή διαιωνίζουμε το προβληματάκι μας? Εκνευριζόμαστε με μικρά πράγματα και χάνουμε την μπάλα? Ακούω τις περισσότερες φορές..."Στο έχω πει χιλιάδες φορές...αυτό δεν το κάνουμε...μην πηγαίνεις εκεί...δεν είναι σωστό...". Πως χειριζόμαστε μια τέτοια κατάσταση?

Κατ' αρχήν, τα παιδιά θέλουν τη λογική εξήγηση όλων όσων κάνουν και όσων συμβαίνουν. Ψάχνονται όπως και μεις, μα σε διαφορετικά πράγματα που εμείς θεωρούμε ΠΛΕΟΝ δεδομένα. Ας μπούμε στη θέση τους και τότε θα καταλάβουμε πως να επικοινωνήσουμε. Έχετε σκεφτεί ότι αν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μήπως θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε και μεταξύ μας εμείς οι "μεγάλοι"??? Μήπως και μεις δεν ζητάμε εξηγήσεις και αιτιολογίες για τα "μεγάλα" και "σοβαρά" πράγματα που μας απασχολούν??? Επομένως, είναι θέμα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ !!!!

Για μένα λοιπόν ένας τρόπος να χαλαρώνω και να σκέφτομαι τα πλέον απαραίτητα και όχι όλα τα σκουπίδια που περνούν από το μυαλό μου είναι ένα βιβλίο. Η ουσία της ύπαρξης. Ο τίτλος του είναι "Οι επτά πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας" από τον Deepak Chopra. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω να προσηλυτίσω κανέναν ούτε να κάνω κύρηγμα. Απλά, το δικό μου μυαλό καταλαβαίνει έτσι τα πράγματα. Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τα πιο σημαντικά σημεία του.

1. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ

"...Η καθαρή συνείδηση είναι η πνευματική μας ουσία. Και επειδή είναι άπειρη και αδέσμευτη, είναι επίσης και καθαρή χαρά. Άλλα γνωρίσματα της συνείδησης είναι η καθαρή γνώση, η απόλυτη σιωπή, η τέλεια ισορροπία, η αορατότητα, η απλότητα και η μακαριότητα. Τέτοια είναι η ουσιαστική μας φύση. Διαθέτει καθαρή δυνατότητα....Το πεδία της καθαρής δυνατότητας είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Η εμπειρία του εαυτού σημαίνει πως το εσωτερικό σημείο αναφοράς είναι το ίδιο μας το πνεύμα. Στην έξω αναφορά επηρεαζόμαστε από καταστάσεις, περιστάσεις, ανθρώπους και πράγματα. Η σκέψη μας και η συμπεριφορά μας προσβλέπουν διαρκώς σε κάποια εξωτερική ανταπόκριση, γι' αυτό το λόγο και χτίζονται φόβοι. Νιώθουμε μια έντονη ανάγκη για έλεγχο των πραγμάτων καθώς και εξωτερική δύναμη. ....Όταν αισθανόμαστε τη δύναμη του εαυτού, ο φόβος απουσιάζει και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για άσκηση ελέγχου ούτε και αγώνας για επικρότηση ή εξωτερική εξουσία....Το εγώ είναι η εικόνα που έχετε πλάσει για τον εαυτό σας. Είναι η κοινωνική μάσκα. Ο ρόλος που παίζετε....Ο αλιθηνός εαυτός είναι απόλυτα ελεεύθερος απ' όλα τα πράγματα. Είναι απυρόβλητος στις επικρύσεις,  άφοβος μπροστά σε οποιαδήποτε πρόκληση και δεν νιώθει κατώτερος από κανέναν...Είναι ταπεινός....Υπάρχει πλήρη συνείδηση της αληθινής σας ύπαρξης, η οποία δε  φοβάται καμία πρόκληση, σέβεται όλους τους ανθρώπους και δε νιώθει κατώτερη από κανέναν. Η δύναμη που βασίζεται στην έξω-αναφορά είναι επίπλαστη....Διαρκεί μόνο όσο υφίσταται κάποιο αντικείμενο αναφοράς του."


"....Το κενό είναι η επαφή σας με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας. Η μη-κρίση δημιουργεί τη σιωπή στο μυαλό σας....Η αληθινή ουσία βρίσκεται πέρα από το εγώ. Είναι άφοβη και ελεύθερη. ...Κάθε σχέση αποτελεί ένα καθρέπτισμα της σχέσης που έχετε με τον εαυτό σας....Όταν αποδεχτήτε ήρεμα την υπέροχη ύπαρξη των αντιθέτων, συντονίζεστε με τον κόσμο της ενέργειας - την κβαντική σούπα-, το μη-υλικό, το οποίο αποτελεί και την πηγή του φυσικού μας κόσμου. Αυτός ο κόσμος της ενέργειας είναι ρευστός, δυναμικός, εύκαμπτος, αεικίνητος αιώνιος και σιωπηλός...."

Εσωτερικός διάλογος και πολύ πολύ δουλειά με τον εαυτό μας! Εσωτερική σιωπή και γαλήνη. Η σιωπή είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση των επιθυμιών μας. Όταν εκτιμούμε τα πράγματα, τα κατατάσσουμε τα αναλύουμε και κολλάμε ετικέτες δημιουργούμε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό μας.

Καλό απόγευμα σε όλους....