Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Συμπαντικές Μαμάδες...επεισόδιο 3!

Σ' αυτό το επεισόδιο θα αναφερθούμε στο νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος.


3) Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ Ή ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

"Κάθε πράξη δημιουργεί μια ροή ενέργειας η οποία επιστρέφει σε μας με παρόμοια μορφή (μην μου πείτε ότι δεν το έχετε ζήσει αυτό). Όλοι έχουν ακούσει τη φράση "ό,τι σπείρεις θα θερίσεις". Είναι φανερό, πως αν θέλουμε να φέρουμε την ευτυχία στη ζωή μας, θα πρεπει να μάθουμε πως να σπέρνουμε τους σπόρους της. Αυτό λοιπόν που στην Ανατολή λέμε Κάρμα, υπονοεί την ενέργεια μιας συνειδητής μας επιλογής. ...Κάθε στιγμή της ύπαρξής μας βρισκόμαστε στο πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων, όπου έχουμε πρόσβαση σε μια απειρία επιλογών. Μερικές απ' αυτές τις κάνουμε συνειδητά, ενώ κάποιες άλλες ασυνείδητα. Όμως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση του καρμικού νόμου, είναι ν' αποκτήσουμε συνείδηση των επιλογών που κάνουμε κάθε στιγμή.
Είτε σας αρέσει είτε όχι, όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι αποτέλεσμα επιλογών του παρελθόντος. Δυστυχώς, πολλοί από μας κάνουν τις επιλογές τους ασυνείδητα, κι έτσι δεν τις αντιλαμβανόμαστε και σαν επιλογές-αν και πράγματι είναι.
Αν σας προσβάλλω, το πιο πιθανό είναι πως θα επιλέξετε να θυμώσετε. Αν σας κάνω φιλοφρόνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα διαλέξετε να κολακευτείτε. Σκεφτείτε όμως και πάλι πρόκειται για μια επιλογή.
...Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από μας-αν και έχουμε μια απειρία επιλογών-έχουμε μετατραπεί σε πλέγματα εθισμένων αντανακλαστικών, τα οποία συνεχώς αντιδρούν σε ανθρώπους και περιστάσεις με απολύτως προβλεπόμενα αποτελέσματα στη συμπεριφορά. Αυτά τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μοιάζουν μ' εκείνα του περιβόητου Σκύλου του Παβλόφ.
...Οι περισσότεροι από μας, εξαιτίας αυτού του εθισμού, έχουμε επαναλαμβανόμενες και προβλεπόμενες αντιδράσεις απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Οι αντιδράσεις αυτές, φαίνεται να προκαλούνται αυτόματα από ανθρώπους και περιστάσεις, ενώ ξεχνάμε πως όλ' αυτά παραμένουν επιλογές, όπως αυτές που κάνουμε σε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας. Απλά, κάνουμε τις επιλογές αυτές ασυναίσθητα.
Αν σταθείτε για μια στιγμή και παρατηρήσετε τις επιλογές σας την ώρα ακριβώς που τις κάνετε, μεταφέρετε μ' αυτόν τον τρόπο την όλη διαδικασία από το χώρο του ασυνείδητου στο χώρο του συνειδητού. Αυτή η διαδικασία της συνειδητής επιλογής και της παρατήρησης προσφέρει μεγάλη δύναμη.
Όποτε κάνετε οποιαδήποτε επιλογή, μπορείτε να ρωτήσετε τον ευατό σας δύο πράγματα: πρώτον, "Ποιες θα είναι οι συνέπειες της επιλογής που κάνω;". Βαθιά μέσα σας, τις γνωρίζετε πολύ καλά.
Δεύτερον: "Θα φέρει την ευτυχία σ' εμένα και τους γύρω μου αυτή η επιλογή;". Αν η απάντηση είναι ναι, τότε προχωρήστε. Αν η απάντηση είναι όχι, αν αυτή η επιλογή θα προκαλέσει θλίψη-είτε σε σας, είτε στους γύρω σας-τότε μην την ακολουθήσετε. Είναι πολύ απλό...
..Όταν κάνετε μια τέτοια επιλογή, το αποτέλεσμα είναι μια αυθόρμητη μορφή συμπεριφοράς, η οποία αποκαλείται αυτόματη ορθή δράση. Αυτόματη ορθή δράση είναι η κατάλληλη ενέργεια στην κατάλληλη στιγμή.
...Το σώμα μπορεί να νιώσει δυο ειδών αισθήσεις: την αίσθηση της άνεσης και την αίσθηση της δυσφορίας. Τη στιγμή που κάνετε συνειδητά μια επιλογή, προσέξτε το σώμα σας και ρωτήστε το: "Τι θα συμβεί αν κάνω αυτή την επιλογή;". Αν το σώμα σας σας στείλει ένα μήνυμα άνεσης, η επιλογή είναι σωστή. Αν σας στείλει ένα μήνυμα δυσφορίας, η επιλογή είναι λανθασμένη.
...Μονάχα η καρδιά γνωρίζει τη σωστή απάντηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την καρδιά ρομαντική και συναισθηματική, αλλά δεν είναι έτσι. Η καρδιά λειτουργεί διαισθητικά, είναι ολιστική, ερμηνεύει και συσχετίζει τα πάντα. Δεν έχει τη λογική του "χαμένου ή του κερδισμένου"....Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται πως ενεργεί παράλογα, αλλά διαθέτει μια υπολογιστική ικανότητα, πολύ πιο αξιόπιστη απ' οτιδήποτε περιορισμένο μέσα στα όρια της ορθολικής σκέψης.
....Πρώτα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το μέλλον σας χτίζεται πάνω στις επιλογές που κάνετε την κάθε στιγμή της ζωής σας.
..Τι γίνεται, όμως, με το κάρμα του παρελθόντος και πως αυτό επηρεάζει το παρόν; Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το κάρμα του παρελθόντος. Το πρώτο είναι να ξεπληρώσετε τα καρμικά σας χρέη. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν-ασφαλώς-αυτή την επιλογή, αλλά την κάνουν ασυναίσθητα. Εσείς μπορείτε να την κάνετε συνειδητά. Μερικές φορές η πληρωμή αυτών των χρεών απαιτεί πολύ πόνο, αλλά ο Νόμος του Κάρμα φροντίζει ώστε κανένα χρέος στο σύμπαν να μην ξεφύγει απλήρωτο.
Το δεύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μετουσιώσετε το κάρμα σας σε μια πιο επιθυμητή κατάσταση. Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, κατά την οποία ρωτάτε τον εαυτό σας καθώς ξεπληρώνετε το χρέος :"Τι μπορώ να διδαχτώ απ' αυτή την εμπειρία; Γιατί μου συμβαίνει, και ποιο μήνυμα μου στέλνει το σύμπαν μ' αυτό τον τρόπο; Πως μπορώ να κάνω αυτή την εμπειρία χρήσιμη για τους συνανθρώπους μου;"
...Μ' αυτό τον τρόπο, ενώ ξεπληρώνετε το κάρμα σας, θα μετατρέψετε αυτή την αντιξοότητα σ' ένα πλεονέκτημα που μπορεί να σας φέρει πλούτο και ικανοποίηση.
Ο τρίτος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το κάρμα είναι να το ξεπληρώσετε, δηλαδή να γίνετε ανεξάρτητοι απ' αυτό. Ο τρόπος για να ξεπεράσετε το κάρμα είναι να αισθάνεστε συνεχώς την κενότητα, τον ανώτερο εαυτό, το πνεύμα. "

Ωραία η θεωρία, μα πόσο μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα στον κόσμο που ζούμε; Αν ένας κάνει τα παραπάνω (και όχι μόνο αυτά) πως θα φαίνεται σε σχέση με τους άλλους και πόσο να αντέξει να τα κάνει; Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις το μέσα με το έξω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: